Zoeken

GP Duitsland - 125cc

18 juli 2007

Talmacsi pakt leiding in WK terug

Gabor Talmacsi schreef in de hitte de laatste wedstrijd voor de zomeronderbreking op zijn naam, een wedstrijd die hij van begin tot eind leidde. Geen moment kwam de Hongaar in problemen nadat hij in de eerste paar ronden een flink gat wist te slaan. Geflankeerd door Tomoyoshi Koyama en Hector Faubel nam hij met een brede glimlach zijn prijs in ontvangst.

Sachsenring_125cc_1.jpg
Blije gezichten op het podium

De poleman van het seizoen tot dusver moest in Duitsland iemand voor zich dulden op de startgrid. Gabor Talmacsi was Mattia Pasini te vlug af. Hector Faubel had een nette derde tijd gerealiseerd. Toch wel verrassend op de startgrid was Bradley Smith op een vierde stek. Moest hij eind juni op Assen geblesseerd afhaken, hij was nu toch voldoende hersteld om te kunnen racen. Tomoyoshi Koyama had een mindere kwalificatie en kwam niet verder dan een vijftiende startplek, zeven plekken achter zijn teammaat Randy Krummenacher. Onze Nederlandse coureurs vonden we terug op een 25e plek voor Joey Litjens en een 31e voor Hugo van den Berg.

Na de start wa het dringen geblazen in de eerste bocht, met het eind van de winning streak van Pasini tot gevolg. Na zijn slechte start werd hij daar namelijk het slachtoffer van een valpartij. Pasini werd aangetikt en ging rechtdoor het grind in. Hij kon zijn weg vervolgen maar moest halverwege de race zwaar teleurgesteld opgeven.
De mannen aan kop bleef de ellende bespaard en konden direct een klein gaatje slaan naar de achtervolgers. Corsi, Faubel, Gadeakonden alleen maar toezien hoe Talmacsi van ze wegreed. Onderling was het gevecht om de tweede plaats in alle hevigheid aan de gang met soms wat "momentjes" voor de coureurs, maar dat hoort bij close racing. Koyama had een superstart en reed de eerste ronde naar een achtste plek toe.

Sachsenring_125cc_2.jpg
Koyama hard op weg naar voren

Onze landgenoot Joey Litjens maakte ook een goede start en pakte zeven plekken in de eerste ronde. Hij kwam terecht in een groep die volop in gevecht was om de laatste WK-punten in deze race. Litjens wist zich rond de 18e positie te handhaven en had de gehele tijd uitzicht op misschien wel zijn eerste WK-punt, maar helaas moest hij vlak voor het einde van de race zijn machine aan de kant zetten met pech.

Litjens:

Dit is echt enorm balen!! De hele race ging het super! Ik hard een goede start en wist meteen goede rondetijden te rijden en kreeg de aansluiting met een grote groep die om de punten streed. Ik kon het goed volgen en wist meerdere malen inhaalacties uit te voeren, en met succes. De ene keer kwam ik op de 19e positie door en de andere keer weer als 16e. Het ging echt goed en gemakkelijk. Tegen het einde van de race begon mijn motor af en toe in te houden. Dit werd steeds erger en daardoor verloor ik de aansluiting. Ik reed op de 19e positie en probeerde het gaatje van anderhalve seconde dicht te rijden maar de motor liet het niet toe. Twee ronden voor het einde was het helemaal over en moest ik mijn machine aan het einde van het rechte stuk tot stilstand brengen. Dit is echt shit! Het zat er echt in en niet alleen het laatste puntje maar zelfs meerdere punten. Aan de andere kant ben ik wel blij dat het steeds beter gaat en ik nu steeds vaker in de buurt van de punten kan rijden. Dit geeft me dan wel weer een goed gevoel voor de zomerstop.

Sachsenring_125cc_3.jpg
Faubel de volgende prooi voor Koyama

Koyama:

Het is een goed einde van het weekend. Tijdens de trainingen had ik enorm moeite om voldoende grip te krijgen. Voor de wedstrijd hebben we een andere compound band gekozen. De motor voelde veel beter aan. Ik heb een snelle motor en het chassis voelde ook prima aan in de lange bochten van de Sachsenring. Ik kon van begin tot eind aanvallen. Ik zat snel bij de kopgroep en heb nooit getwijfeld aan mijn mogelijkheden.

In de groep achter Talmacsi had Corsi zich losgereden van de rest maar Koyama zorgde ervoor dat de boel weer bij elkaar kwam doordat hij snelle rondes bleef neerzetten en zich naar voren reed. De groep met Faubel, Corsi, Krummenacher, Koyama, Gadea en Pesek leverde een paar mooie gevechten maar het was Koyama die de groep wat uit elkaar trok met zijn hoge tempo. Faubel en Corsi konden zijn tempo volgen terwijl de rest niets anders kon dan toekijken. Koyama reed zich weer naar het podium op deze manier en had Faubel in zijn kielzog. Daarachter was het Corsi op plek vier, Krummenacher op vijf en Pesek op zes.
Bradley Smith werd knap achtste en gezien zijn fysieke toestand mag dat een goede prestatie genoemd worden. Gadea verkeek zich in de laatste bocht voor start-finish op de grip van zijn banden en ging helaas onderuit. De andere Nederlander in het veld, Hugo van den Berg wist zijn dertigste startplek om te zetten in een vijfentwintigste positie in de uitslag.

Sachsenring_125cc_4.jpg
Gadea had zich een beter einde bedacht

Met zijn overwinning en doordat Faubel derde werd heeft Talmacsi nu weer de leiding in het WK in handen met 2 punten voorsprong. Komend vanaf de vijfde plek en nu derde staat Koyama die met zijn consequent goede resultaten laat zien dat hij iemand is om rekening mee te houden.

Aangezien alleen de MotoGP start in de Grand Prix van de USA hebben de heren coureurs vier weken de tijd om tot rust te komen en zich voor te bereiden op hun volgende race.


Volgende race: 19 augustus, Brno Tjechië!

Foto's:asparmedia