Zoeken

GP Catalunyua: zieke Stoner dendert voort in vrije training

3 juni 2011
Grand Prix Catalunya, vrijdag vrije training MotoGP:

Casey Stoner blijft de MotoGP dit jaar domineren. De Australische Repsol Honda coureur, die dit weekend wordt geplaagd door een vervelend griepje, zette vanmiddag op een bij aanvang natte baan de snelste tijd op de klokken, na 's morgens de eerste vrije training ook al te hebben gedomineerd. Stoner reed een tijd van 1'42.940 en was daarmee de enige coureur die onder de 1'43-grens wist te duiken.

Casey_Stoner_Catanunya_2011

De vijfde ronde van de MotoGP had de afgelopen dagen al voor veel ophef gezorgd. Nadat bekend was geworden dat Dani Pedrosa vanwege zijn sleutelbeenbreuk niet zou kunnen deelnemen aan zijn thuiswedstrijd waren door fans fysieke bedreigingen aan het adres van Marco Simoncelli geuit. De Italiaanse San Carlo Gresini coureur had zich gisteren nog bij de raceleiding moeten melden voor een berispend gesprek, waarbij Simoncelli zich verontschuldigde voor het incident op Le Mans.

Evenals de 125cc werd ook de tweede vrije training voor de MotoGP op het Spaanse circuit van Catalunya geplaagd door een stevige regenbui, bij aanvang van de training. Veel coureurs gingen desondanks bij aanvang van de training de baan op, met uitzondering van de dit weekend door een griep geplaagde Casey Stoner en wereldkampioen Jorge Lorenzo. Na een eerste run besloten de meeste coureurs echter betere tijden af te wachten, waardoor het halverwege de training uitzonderlijk stil op het circuit was. Enkel Hiroshi Aoyama besloot door te blijven rijden.

Nadat de baan grotendeels weer was opgedroogd werd het weer druk op de baan, en zagen de verregende fans ook Lorenzo en Stoner de baan op rijden. Stoner was maar enkele ronden op de baan te vinden, maar zette wel de snelste tijd die bijna een halve seconde sneller was dan tweede man Marco Simoncelli. Ook Lorenzo zette een snelle tijd op de klokken en leek zeker van een derde tijd, maar werd op de valreep door Andrea Dovizioso van de voorlopige eerste startrij verdrongen.

Achter Lorenzo reed Ben Spies naar een keurige vijfde tijd, evenals in de eerste vrije training, maar kon zijn 's ochtends gereden tijd niet verbeteren. Spies moest meer dan één seconde toegeven op zijn teamgenoot, terwijl zijn voormalig teamgenoot Colin Edwards in de tweede training ten val kwam en daarbij zijn rechter sleutelbeen brak. Hij werd ter observatie naar het ziekenhuis afgevoerd en zal dit weekend niet meer in actie komen.

Edward's teamgenoot wist in de middag eveneens zijn tijd niet te verbeteren, maar was 's ochtends wel snel genoeg geweest voor een zevende tijd, op slechts enkele honderden van een seconde van zijn teamgenoot en tweeduizendste seconde sneller dan Nicky Hayden, die andermaal sneller was dan teamgenoot Valentino Rossi. Beide Ducati coureurs wisten hun in de ochtend verreden tijd in de tweede vrije training niet te verbeteren. Hiroshi Aoyama, die ondanks de natte omstandigheden veel op de baan te vinden was, maakte de top tien compleet, maar ook hij kon zijn 's ochtends gereden tijd niet verbeteren.


*) tijd uit 1e vrije training