Zoeken

GP Catalunya - MotoGP

13 juni 2007

Gran Premi Cinzano de Catalunya

"Rollin" Stoner blijkt koele kikker.

Amper bijgekomen van de race op Mugello mochten de coureurs zich melden op het circuit van Catalunya vlakbij de stad Barcelona. Officieel heet het circuit Montmelo naar het gelijknamige dorp. Kijken we naar dit redelijk jonge circuit dan zien we dat het circuit één van de snelste rechte stukken heeft waar snelheden ver boven de 300 km/u worden behaald.

Circuit gegevens:
Lengte: 4727m
Linkerbochten: 5
Rechterbochten: 8
Breedte: 12m
Rechte eind: 1047m

Een paar coureurs hadden wat minder goede herinneringen aan de race van vorig jaar toen in de eerste bocht Gibernau met het aanremmen zijn teammaat Capirossi ramde en Melandri, Hopkins, De Puniet en Pedrosa ook ten val kwamen. Laatstgenoemde 3 konden na een herstart wel weer verder. Valentino Rossi wist vorig jaar de race op zijn naam te schrijven en deed dit jaar een stap in de richting door de pole op zijn naam te schrijven.

De eerste startrij werd verder bezet door Randy De Puniet en Dani Pedrosa die aan het eind van de kwalificatie Casey Stoner naar de tweede rij verwees. John Hopkins trainde naar een mooie vijfde plek terwijl Loris Capirossi zijn slechtste kwalificatie ooit meemaakte en vanaf de zeventiende startplek aan zijn race moest beginnen. Onder zeer warme omstandigheden, rond de 30 graden, was het tijd voor de opwarmronde en kon het echte werk beginnen.

Na de start van de race was het Pedrosa die het beste van de plek kwam. Rossi kon zijn pole niet helemaal omzetten in een goede positie in het begin en moest Pedrosa, Stoner en Hopkins voor zich dulden. De Puniet viel ook een paar plaatsen terug maar had wel aansluiting bij de kop. Capirossi vergat zijn teleurstellende kwalificatie en ging als een speer door het veld. Na een aantal ronden lag hij al op de negende plek en had hij een lekker tempo ontwikkeld. Door ronde na ronde te blijven pushen, én geholpen door het uitvallen van Elias, wist Capirossi een knap resultaat neer te zetten door als zesde over de eindstreep te komen.

Capirossi op weg naar plek zes

 Capirossi

Ik had een goede start maar kwam niet zo goed door de eerste bocht door de herinneringen aan vorig jaar. Aan het eind van de eerste ronde lag ik al elfde maar nadat ik Edwards passeerde verloor ik wat tijd door het gevecht met Melandri, anders had ik wel vijfde kunnen worden. Maar van een zeventiende startplek naar een zesde plaats is niet slecht, ik ben niet teleurgesteld.

Op kop van het veld was er een groep met Stoner, Rossi, Pedrosa en Hopkins en daarachter De Puniet en Elias. Elias verremde zich in de eerste bocht waarna hij een touché had met De Puniet. Beide rijders konden op dat moment gelukkig hun weg vervolgen alhoewel De Puniet wederom een tik tegen zijn gehavende linkerknie kreeg. Gelukkig voor De Puniet bleef hem verdere pech bespaard.

Met nog negen ronden te gaan maakten de vier aan de kop zich op voor een zinderende strijd om het podium. Hopkins bleek het tempo niet helemaal te kunnen volgen en daarom bleven Rossi en Pedrosa over in de achtervolging op Stoner. De daarop volgende ronden was het een spannend gevecht tussen Rossi en Stoner waarbij beiden blijk gaven van hun stuurmanskunsten. Remde Rossi Stoner uit dan bleef de Australier koel en pakte hij Rossi gelijk weer terug waar mogelijk. Pedrosa zat vlak achter de twee kemphanen en als ze de fout in zouden gaan zou hij spekkoper zijn.

De laatste meters voor de finish, Rossi kwam er niet meer langs.

Op het rechte eind bleek wederom de fantastische snelheid van de Ducati, hoewel minder opvallend dan bijvoorbeeld in China, die Stoner nodig had om Rossi van het lijf te houden, danwel Rossi weer terug te pakken. Met nog twee ronden te gaan kwam Stoner aan het eind van het rechte stuk weer op kop om die plek daarna niet meer af te staan. In de laatste ronde kon Rossi nergens een mogelijkheid vinden om Stoner voorbij te steken. Het fantastische gevecht tussen de twee werd in het voordeel van Stoner beslecht. Rossi werd tweede en vlak daarachter kwam Pedrosa over de streep. Hopkins werd onbedreigd vierde en Suzuki lijkt de zaken goed voor elkaar te hebben aangezien Vermeulen de race als zevende eindigde.

Valentino Rossi

Wat een race! Al ben ik teleurgesteld dat ik niet gewonnen heb, het is fantastisch aan zo"n race mee te doen. Het was écht een mooie strijd tot aan het eind met mooie inhaalacties over en weer overal op het circuit! Jammer genoeg verloor ik wat tijd met de start en toen was het moeilijk om Hopkins te passeren aangezien hij superlaat remt. Daarna had ik met Stoner een mooi gevecht en eerlijk gezegd ik heb mn best gedaan te winnen, maar hij was een goede tegenstander. Op sommige punten had ik vandaag beter kunnen zijn, vooral in sommige bochten. Natuurlijk vind ik het jammer dat ik vandaag niet gewonnen heb omdat ik hier in Montmelo al zo vaak gewonnen heb en het vandaag weer wilde doen. We weten dat we Stoner kunnen verslaan, maar vandaag reed hij als een god, dus mijn gelukswensen voor hem.

Met een wheelie van blijdschap en hopelijk als afsluiting van een periode vol pech kwam De Puniet als vijfde over de eindstreep.

Hij kon amper lopen maar werd knap vijfde! Applausje voor De Puniet.

 Randy De Puniet

Ondanks dat zelfs ademen lastig is voor me ben ik écht blij met wat ik vandaag gepresteerd heb. Niet alleen omdat ik mijn beste MotoGP prestatie van mijn carriere heb neergezet, maar omdat ik dat deed ondanks mijn fysieke conditie. Ik wist dat het zwaar ging worden en mijn knie en schouder maakten het niet makkelijker.

En

John Hopkins

over zijn goede prestatie:

Ik ben nu op het punt dat ik teleurgesteld ben als ik niet op het podium sta, natuurlijk ben ik blij dat ik de top vijf zit maar ik wil meer! Het was een zware race en ik probeerde de drie voor me zolang mogelijk bij te blijven, maar met nog 8 ronden te gaan verloor ik wat snelheid en hoe hard ik het ook probeerde, het werd elke ronde iets meer dus moest ik genoegen nemen met een vierde plek. Ik ben er zeker van dat we binnenkort wel eens elk weekend op het podium kunnen staan.

Voor de volledige uitslag.

Volgende race: 24 juni, Donington Park, Engeland!

Foto"s: yamaharacing/ducatiracing