Zoeken

GP Catalunya - MotoGP: eerste pole voor Simoncelli

4 juni 2011
Grand Prix Catalunya: kwalificatie MotoGP:

Hij leek op weg naar de vierde pole van het 2011 seizoen, maar op de valreep heeft Casey Stoner het hoofd moeten buigen voor Marco Simoncelli, die in het hol van de leeuw zijn allereerste pole position wist te scoren in de MotoGP. De San Carlo Gresini coureur reed een tijd van 1'42.413 en was daarmee 0.016 seconde sneller dan de Repsol Honda coureur, terwijl 2010 polezitter Jorge Lorenzo op de valreep de derde en laatste plaats op de eerste startrij voor zich op wist te eisen.

Marco_Simoncelli_Catalunya_2011

Simoncelli's eerste pole position in de MotoGP was niet alleen voor de controversiële Italiaan een complete verrassing, maar ook voor Casey Stoner die het hele weekend de rest van het veld had gedomineerd. Al in de achtste minuut van de kwalificatie reed Stoner met een tijd van 1'42.581 de snelste tijd van het weekend, en was daarmee op dat moment bijna één seconde sneller dan de rest van het veld.

Met nog een kwartier op de klok wist Stoner zijn eigen tijd met bijna tweetiende seconde aan te scherpen en leek nog wat extra's achter de hand te hebben. In zijn laatste run, op weg naar een nóg snellere tijd, kreeg Stoner in het laatste deel van het circuit echter te kampen met verkeer en kon daardoor zijn tijd niet verbeteren. Dit in tegenstelling tot Simoncelli, die het grootste deel van de kwalificatie buiten de top 3 verbleef maar in de slotminuut er een uitzonderlijk snelle ronde uit wist te persen.

Stoner moest hierdoor genoegen nemen met een tweede startplaats, terwijl Jorge Lorenzo op de valreep zijn sterk rijdende teamgenoot Ben Spies van de eerste startrij wist te verdringen. De Texaan zal morgen op de tweede startrij worden vergezeld door Andrea Dovizioso en Cal Crutchlow, die op een meer dan uitstekende wijze de eer van het Tech 3 team hoog wist te houden. Crutchlow verdrong in de slotfase Valentino Rossi van de zesde plaats, waardoor de negenvoudig wereldkampioen morgen opnieuw van de derde startrij zal moeten starten.

Nicky Hayden, in de vrije training nog sneller dan zijn teamgenoot, was in de kwalificatie slechts vijfduizendste seconde langzamer dan Rossi en moest daardoor genoegen nemen met een 8e startplaats. De Spanjaarden Alvaro Bautista en Hector Barbera maakten de top 10 compleet. Zoals verwacht kwam Colin Edwards vandaag niet in actie, de Texaan was gisteren hard ten val gekomen en ter observatie naar het ziekenhuis afgevoerd waar een meervoudige breuk in zijn rechter sleutelbeen werd geconstateerd. Hierdoor zullen morgen slechts 15 man aan de start verschijnen van de MotoGP Grand Prix van Catalunya.