Zoeken

Danilo Petrucci vervangt Joan Mir in Thailand

26 september 2022
Danilo Petrucci neem het komend weekend in Thailand de plaats in van Joan Mir, die nog steeds behoorlijk veel last heeft van zijn rechterenkel. De 2020 wereldkampioen werd op de Red Bull Ring met een highsider van zijn GSX-RR gelanceerd, waarbij hij een breuk in het enkelgewricht en gescheurde enkelbanden opliep.

Al voor de Grand Prix van San Marino was Danilo Petrucci bij Suzuki in beeld geweest om Joan Mir te vervangen, maar de MotoGP winnaar was in het MotoAmerica superbike kampioenschap in een fel gevecht om de titel verwikkeld met Jake Gagne en bedankte voor de eer, waarna testrijder Kazuki Watanabe mocht aantreden.

De race daarna op Motorland Aragon probeerde Mir het zelf weer, maar kwam na afloop van de vrije training tot de conclusie dat verder rijden geen optie was. Met de laatste race van het MotoAmerica Superbike kampioenschap het afgelopen weekend in Alabama gepland kon ook in Japan geen beroep op Petrucci worden gedaan, maar nu dat kampioenschap is afgerond heeft Suzuki voor Thailand wel een beroep op Petrucci kunnen doen.

Petrucci was van 2012 tot 2021 actief in de MotoGP, waar hij van 2015 tot 2018 voor Pramac Ducati reed en daarna promoveerde naar het Ducati fabrieksteam, waar hij twee jaar lang de teamgenoot van Andrea Dovizioso was en zijn enige twee overwinningen realiseerde: Mugello 2019 en Le Mans 2020. 

Aan het eind van 2020 was voor Petrucci geen plaats meer bij Ducati in de MotoGP en maakte hij de overstap naar Tech3 KTM, maar na een teleurstellend seizoen op de KTM RC16 vond Petrucci het wel mooi geweest en kondigde zijn afscheid aan. 

Het afscheid van de MotoGP stelde Petrucci in staat om zijn droom te verwezenlijken de Dakar rally te rijden en kreeg daarvoor van KTM een fabrieksmachine tot z'n beschikking. De 31-jarige Italiaan verraste iedereen door in zijn debuut een etappe op naam te schrijven en zich in de top 10 te nestelen, tot hij vanwege een crash moest opgeven. 

Petrucci keerde vervolgens weer naar Ducati terug, waar hij bij het Warhorse HSBK Racing Ducati NYC team werd ondergebracht, met als doel het MotoAmerica Superbike kampioenschap te winnen. Petrux begon het kampioenschap voortvarend en schreef de eerste drie races op naam, maar was daarna niet opgewassen tegen een zeer sterk rijdende Jake Gagne, die dit seizoen in totaal 11 wedstrijden won. 

Voorafgaand aan de laatste ronde het afgelopen weekend op het Barber Motorsports circuit in Alabama stond Petrucci slechts 4 punten achter op Gagne, maar kwam in de races niet verder dan een 3e en 4e plaats, waar Gagna de 1e race won en de 2e race tweede werd en met een verschil van 20 punten zijn MotoAmerica titel prolongeerde.  


Danilo Petrucci:
“Onnodig te zeggen dat ik zo blij ben met de kans om in Thailand te racen met Team Suzuki Ecstar. Ik wil het team bedanken dat ze mij die fantastische kans geven. Ik wil ook Ducati en mijn huidige teammanagement bedanken voor het feit dat ze mij toestemming hebben gegeven. Ik ben erg benieuwd om op de GSX-RR te springen en het te proberen, hij ziet er erg snel uit en we weten dat het een winnende machine is. Ik wil ook graag werken met de Suzuki-crew, die ik al heel lang ken een geweldige relatie mee heb. Ik weet dat het niet gemakkelijk zal zijn, dus ik stel geen verwachtingen, ik wil er gewoon van genieten. Ik ben ook verheugd om een ​​van de weinige rijders in de geschiedenis te zijn die van een MotoGP-machine naar een Dakar-fiets, een Superbike en vervolgens een andere MotoGP-fabrieksmotor springt!”


Livio Suppo:
"Helaas hebben artsen na een nieuwe MRI bevestigd dat de situatie van Joan aan het verbeteren is, maar niet genoeg om hem in staat te stellen in Thailand te racen. Daarom zal hij zijn revalidatie voortzetten om fit te zijn voor Phillip Island. Hij zal dit weekend worden vervangen in Buriram door Danilo Petrucci. We willen Ducati bedanken voor het toestaan ​​van Danilo om deze kans te grijpen. We weten dat Danilo een "vlaggenschip" voor hen is en we waarderen het echt - het laat zien dat passie en begrip belangrijker zijn dan al het andere in onze sport. We heten Danilo dan ook van harte welkom in ons team, we zullen ons best doen om dit weekend voor hem onvergetelijk te maken!"