Zoeken

Dani Pedrosa testrijder KTM?

16 augustus 2018
Aan het eind van het seizoen stopt Dani Pedrosa met racen, maar we denken niet dat 'ie lang achter de geraniums hoeft te gaan zitten. KTM heeft namelijk z'n zinnen op de drievoudig wereldkampioen gezet als MotoGP testrijder naast Mika Kallio.

Het lijkt niet voor de hand liggend, Dani Pedrosa na heel z'n carrière voor Honda te hebben geracet overstappen naar KTM om daar als testrijder van het MotoGP team te gaan werken, naast Mika Kallio, maar je moet er niet vreemd van opkijken als binnen afzienbare tijd dit nieuws toch echt wereldkundig zal worden gemaakt. 

In "Sport und Talk im Hangar-7", het sportprogramma van het Servus TV in Oostenrijk dat elke maandagavond live vanuit de naast het vliegveld van Salzburg gelegen Hangar 7 (eigendom van Red Bull) wordt uitgezonden, kwam dit ter sprake tijdens het gesprek met KTM's Motorsport chef Pit Beier en Dani Pedrosa, beiden te gast in het TV programma.

Het mag dan misschien niet voor de hand liggend zijn dat KTM z'n ogen juist op Dani Pedrosa heeft gericht, maar ergens is dat nog helemaal niet zo vreemd. Mike Leitner is de teammanager van Red Bull KTM, maar heeft in het verleden jarenlang als Crew-Chief met Dani Pedrosa gewerkt en kent 'm daardoor als geen ander. 

Daarnaast heeft Pedrosa aan het eind van het seizoen 13 jaar voor Honda in de MotoGP geracet en is daarmee een van de meest ervaren rijders in de paddock. De wereldtitel in de koningsklasse mag dan in zijn palmares ontbreken, maar zijn input in het team en de RC213V is al die jaren wel van onschatbare waarde geweest. Bovendien heeft Pedrosa 31 overwinningen en 112 podiums op naam staan.

Die ervaring zou KTM heel erg goed kunnen gebruiken om de volgende stap te kunnen zetten in de MotoGP. Sinds de rentree in de koningsklasse hebben de Oostenrijkers al flinke stappen gezet en is het verschil tot minder dan een seconde gereduceerd, maar om de volgende stap te kunnen zetten zal er moeten worden opgeschaald. Bovendien heeft KTM zich nu met de blessure van Kallio pijnlijk gerealiseerd dat slechts een testrijder hebben een behoorlijk risico is. Tot Kallio is hersteld doet KTM trouwens een beroep op Randy de Puniet. 

Bij "Sport und Talk im Hangar-7" zei Pedrosa over een mogelijk baan als testrijder dat de toekomst nog open ligt, maar dat er belangrijke knopen moeten worden doorgehakt en dat hij zich daarvoor de tijd wil nemen. "Ik moet me de tijd nemen en voor mezelf beslissen waar ik goede energie ga krijgen. Mijn leven gaat veranderen. Ik zal minder stress hebben, want we hebben nu een erg volle kalender. Ik zal het straks rustiger aan gaan doen," aldus Pedrosa.

Pit Beier gaf daarna tegenover "Sport und Talk im Hangar-7" hierover met Dani Pedrosa in gesprek te zijn geweest, maar vulde wel aan dat KTM waarschijnlijk niet het enige merk is dat z'n ogen op Pedrosa heeft gericht. "Als alle rijders binnen een seconde van elkaar rijden, dan heb je geen goede of slechte coureurs en machines meer. Rijders die dan in staat zijn om zulke motoren nog verder door te ontwikkelen zijn er niet zoveel en dus ligt het voor de hand dat de telefoongesprekken elkaar zullen kruisen," zei Beier.