Zoeken

81e Dutch TT: uitslag 125cc

25 juni 2011
Maverick Vinales heeft openingsrace van de 81e Dutch TT op naam weten te schrijven. De 125cc werd na 15 ronden afgevlagd, nadat het op de Drentse heide serieus was gaan regenen. Jasper Iwema moest de race opgeven, nadat hij eerder in zijn zoektocht naar punten onderuit was gegaan.

Maverick_Vinales_Assen_2011

Onder een dreigend donkere hemel ging de laatste 125cc Grand Prix op Assen van start, die het vanwege blessures aan zijn hand als gevolg van crashes in de training en kwalificatie zonder klassementsleider Nicolas Terol moest doen. Terol was door de medische staf niet fit om te racen verklaard en besloot daarop vroegtijdig naar Barcelone terug te keren waar hij de komende week zal worden geopereerd.

Voor de tweede opeenvolgende keer mocht Maverick Vinales van de pole position vertrekken, maar het was zijn ervaren teamgenoot Sergio Gadea die zich in de eerste ronde naar de kop van het veld wist te sturen. Terwijl de regendruppels op de Drentse heide neervielen ontstond al snel een spannend gevecht aan kop tussen Gadea, beide Avant Air Asia Ajo rijders  Johann Zarco en Efren Vazquez, Luis Salom en Maverick Vinales. Ook Sandro Cortese en Jonas Folger wisten aansluiting met de kop te krijgen, waar met regelmaat van positie werd gewisseld.

Gedurende de race begon het echter steeds harder te regenen. Ondanks aangeven van rijders als Cortese en Zarco, die het te gevaarlijk vonden om nog te racen, besloot de wedstrijdleiding de race niet af te vlaggen maar te wachten totdat tweederde van de raceafstand was afgelegd om de race als volwaardige race af te kunnen vlaggen. Vinales was de enige coureur op de baan die zich van de regen niets aan leek te trekken en wist zich daardoor los te rijden van de kop van het veld, dat vanwege de gevaarlijke omstandigheden snel uit elkaar werd getrokken.

Na 15 raceronden, op tweederde afstand, werd de 125cc Grand Prix afgevlagd. Vinales kwam als eerste over de finish, op tweeenhalve seconde gevolgd door Luis Salom die in de laatste rijronde Sergio Gadea wist te verschalken. Voor Sandro Cortese en Johann Zarco  kwam de finishvlag te laat, zij waren teruggevallen naar een 4e en 5e plaats.

De enige Nederlandse vaste starter in het 125cc startveld Jasper Iwema, die gisteren in de regenonderbroken kwalificatie in de slotminuten van hero naar zero ging had een inhaalrace beloofd, en voegde in de race daad bij woord. In de eerste ronde was Iwema al doorgestoken naar de 24e plaats, om in de zevende ronde al tot de 16e plaats te zijn doorgestoken, met uitzicht op punten. Een ronde later ging het echter mis en werd de coureur uit Hooghalen door de Spanjaard Adrian Martin onderuit gereden. Iwema wist de race nog wel te hervatten, maar ging in de 13e ronde andermaal onderuit en zag daarmee zijn race vroegtijdig ten einde komen.