Zoeken

Nieuwe datum 2023 8 uren van Suzuka

28 november 2022
Nadat Dorna Sports de 2023 kalender van het WorldSBK bekend had gemaakt bleek er voor het eerst in de geschiedenis een overlap te zijn met de 8 uren van Suzuka. EWC promotor Discovery Sports Events heeft nu in samenspraak met de FIM en de Japanse event promotor Mobilityland een nieuwe datum voor de roemruchte race geprikt.

 

Voor de Japanse fabrikanten is de 8 uren van Suzuka de belangrijkste race van het seizoen, belangrijker nog dan de MotoGP en het WorldSBK. Lange tijd stonden alle grote namen uit die beide race-series aan de start, maar met name vanuit de MotoGP wilden steeds minder coureurs zich daar nog aan binden, omdat de belangen in de de MotoGP te groot en de kalender te vol was geraakt. 

Vanuit het WorldSBK maken daarentegen nog steeds elk jaar veel coureurs in de zomerpauze de uitstap naar Japan voor de prestigieuze 8-uurs race. Kawasaki zette er in 2019 zelfs een compleet nieuw team voor op, dat door Provec Racing werd gerund, het Spaanse team dat in het WorldSBK het officiële Kawasaki Racing Team runt, met KRT coureurs Jonathan Rea, Leon Haslam en Toprak Razgatlioglu. 

Dit jaar stond Kawasaki Racing Team Suzuka 8H met dreamteam Jonathan Rea, Alex Lowes en Leon Haslam aan de start, maar kon het huzarenstukje uit 2019 niet herhalen en eindigden op de tweede plaats, op een ronde achterstand van Team HRC met WorldSBK coureur Iker Lecuona. 

Yamaha had in 2019 besloten om de fabrieksinput volledig naar YART Yamaha, het officiële fabrieksteam in het EWC, te verschuiven, wat Suzuki al jaren met SERT Suzuki en BMW met het BMW World Endurance Team deed. 

Het waren dan ook met name Honda en Kawasaki die meteen aan de bel trokken toen de 2023 WorldSBK kalender bekend werd gemaakt en bleek dat de ronde op het circuit van Most in Tsjechië naar het laatste weekend van juli was verplaatst, traditioneel de datum van de 8 uren van Suzuka. 

In overleg met de partners bij de Fédération Internationale de Motocyclismo (FIM) en event promotor Mobilityland in Japan heeft EWC promotor Discovery Sports Events nu de datum van de 8 uren van Suzuka een week naar achteren geschoven, naar 4-6 augustus 2023. 

François Ribeiro, Head of Discovery Sports Events, zei: 
“De Suzuka 8 Hours is niet alleen een grote test voor rijder, team en machine, het is ook een viering van de enorm succesvolle motorindustrie in Japan. Daarom is het van vitaal belang dat de beste rijders, teams en fabrikanten aanwezig kunnen zijn voor dit beroemde evenement op een echt iconische locatie. We danken onze vrienden bij FIM en Mobilityland voor hun gezamenlijke inspanningen om de nieuwe datum van 4-6 augustus 2023 af te ronden.”


De 24 Heures Motos in Le Mans openen het EWC-seizoen 2023 van 13-16 april, gevolgd door de tweede editie van de 24H SPA EWC Motos in België van 16-18 juni voorafgaand aan de Japanse EWC-ronde van 4-6 augustus. De Bol d'Or op Circuit Paul Ricard in Frankrijk zal opnieuw het EWC-schema voor 2023 voltooien, van 14 tot 17 september.