Zoeken

Debuut Leon Haslam in Bol d'Or met TATI Team Beringer

7 september 2022
Leon Haslam maakt over anderhalve week z'n debuut in de Bol d'Or, die dit jaar z'n 100e verjaardag viert. De 39-jarige coureur uit Derbyshire neemt bij TATI Team Beringer de plaats in van Alan Techer, die op zijn beurt de geblesseerde Gino Rea bij FCC TSR Honda vervangt.

Samen met Alex Lowes en Jonathan Rea maakte Leon Haslam deel uit van het Kawasaki Racing Team dat vorige maand als tweede eindigde in de 43e Coca-Cola Suzuka 8 Hours Endurance Race, terwijl hij in 2019 de voor de Japanse fabrikanten belangrijkste race van het jaar samen met Rea voor Kawasaki had gewonnen. 

Met nog twee overwinningen rijdend voor het MuSASHi RT HARC-PRO Honda team in 2013 en 2014 , en nog twee tweede en een derde plaats voor Team Green Kawasaki mag Haslam als een ervaren rot in de 8 uren van Suzuka worden gezien, maar een 24-uurs race is voor hem compleet nieuw. 

De voormalig WK Superbike vice-wereldkampioen kan bom TATI Team Beringer rekenen op twee sterke teamgenoten voor steun tijdens zijn debuut in de Bol d'Or. De Belg Bastien Mackels, die de 24 uur van Spa vanwege een blessure nog moest missen, en viervoudig Bol d'Or winnaar Gregory Leblanc.

"Het is de eerste keer voor mij op dit circuit en de eerste keer dat ik meedoe aan een 24-uursrace", zei Haslam, drievoudig winnaar van de Suzuka 8 Hours en koploper in het British Superbike Championship. "Het was een beetje een last-minute oproep, maar het is leuk om een ​​nieuw circuit te leren kennen en de EWC is waarschijnlijk een van de meest open kampioenschappen als het gaat om welke fietsen en banden goed werken. Ik heb het gevoel dat we in de korte tijd die we hadden een aantal goede stappen hebben gezet."

Hoewel zijn teamgenoten goed thuis zijn in dag- en nachtraces, is Haslam een ​​rookie. "Dit soort uitdagingen winden me op", zei hij. "Iedereen met wie ik heb gesproken die het heeft gedaan, zegt dat je om twee of drie uur 's nachts spijt zult krijgen van je beslissing, maar het is iets dat ik altijd al heb willen doen. Mijn vader [Ron Haslam] eindigde een paar jaar geleden als tweede op Le Mans en het zal leuk zijn om de uitdaging aan te gaan.”

In termen van zijn Bol d'Or-doelstelling zei Haslam, die vorige week deelnam aan de tweedaagse pre-test van de Bol d'Or: “De fabrieksteams kijken een stap vooruit. TATI Team Beringer Racing is een privéteam, maar zij zijn het beste privéteam, dus het zou leuk zijn om zo ver mogelijk te komen. Het is een 24-uursrace, er kan van alles gebeuren en ze hebben al een podium gehaald in Spa toen een paar teams crashten. We gaan het proberen en zien wel waar we staan."

TATI Team Beringer Racing eindigde als tweede in de 24H SPA EWC Motos in juni, toen Leblanc werd vergezeld door Loïc Abel en Alan Techer op de #4 Kawasaki ZX-10R.