Zoeken

KNMV zet motorrijder in de kou

28 augustus 2015
Zonder haar klanten hierover direct en duidelijk te informeren heeft KNMV verzekeringen in alle stilte haar zeswielenplan beëindigd. Volgens verzekeraar AON heeft het plan plaatsgemaakt voor een motorvriendelijker alternatief, alleen blijkt als vanouds vaak toch de klant de dupe te zijn.

Logo KNMV

Veel motorrijders die bij de KNMV Verzekeringen hun auto(’s) en motor(en) hebben verzekerd keken de afgelopen week vreemd op toen de nieuwe verzekeringspolis op de deurmat viel en ineens veel meer premie moest worden betaald. Navraag bij AON, de Rotterdamse verzekeraar waar de KNMV de motorverzekering heeft ondergebracht, leerde dat dit het gevolg was van het stopzetten van het zeswielenplan. In het begeleidend schrijven werd echter met geen woord over het schrappen van het zeswielenplan gerapt.

Bij het zeswielenplan konden polissen van auto’s en motoren aan elkaar worden gekoppeld, waardoor alle polissen konden genieten van die korting die de polis met de hoogste korting had. Met andere woorden: één polis met 80% no-claim betekende alle polissen 80% no-claim. Voor wie meerdere auto’s en motoren te verzekeren had was dit een enorm voordeel, waardoor in de loop der jaren veel motorrijders overstapten op het zeswielenplan.

AON heeft echter besloten na twintig jaar dit concept te beëindigen, waardoor de hoogste korting alleen nog maar geld voor die polis waar die korting aan is gekoppeld. De andere polissen vallen terug naar de schadevrije jaren die op die desbetreffende polissen staan.

Schadevrije jaren die door klanten voor overstap naar het zeswielenplan waren opgebouwd zijn door AON echter niet altijd goed geregistreerd, waardoor die gedupeerde klanten nu worden geconfronteerd met een bonus/malus trede op die polis die veel lager is dan waar men eigenlijk recht op zou hebben.

Zo viel een klant die in twintig jaar tijd één schade had gehad (in 2014) met die polis terug naar trede zes, ofwel een korting van 40%, waar hij eigenlijk op basis van het aantal schadevrije jaren in de bonus/malus bescherming had moeten zitten.

Volgens AON verzekeringen heeft het zeswielenplan plaats gemaakt voor een nieuw type motorverzekering, waarbij hoge instapkortingen van toepassing zijn. Wie ouder is dan 40 jaar en minder dan 5.000 km per jaar rijdt start de nieuwe KNMV motorpolis met een korting van 72,5%. Voor verzamelaars die de hoogste korting van 80% genoten is dat echter nog altijd een stijging van 7,5%.

Desgevraagd had verzekeraar AON ons beloofd om binnen enkele dagen ons hierover uitgebreid te informeren, maar u raadt het al: die mail is nog steeds onderweg.