Zoeken

Pure&Crafted: live muziek en coole motoren

Alternatieve scene

22 augustus 2016
Inhoudsopgave
Pure&Crafted: live muziek en coole motoren
Alternatieve scene
Beer, Bikes and...
Beeld, heel veel beeld
Nog niet genoeg?

Pure&Crafted

Wie tien jaar geleden had geroepen dat BMW trendy, modern en hip zou worden was waarschijnlijk voor gek verklaard, het imago van het Duitse motormerk was alles behalve dat. “Als ik oud genoeg ben kan ik altijd nog BMW gaan rijden,” was een veelgehoorde uitspraak over BMW, dat met weliswaar oerdegelijke, maar o-zo duffe motoren zich voornamelijk richtte op de groottoerist die niets moest hebben van de moderne – sportieve – hype met in hun oPure&Craftedgen voor op straat eigenlijk veel te sterke en veel te sportieve motoren. Niet voor niets hield BMW als enige fabriek decennialang vast aan een bovengrens van 100 pk, niet in de laatste plaats omdat er voor hun belangrijkste afzetmarkt, de thuismarkt, een 100 pk restrictie gold.

Dat o-zo duffe BMW gooide echter het roer volledig om en zette vol de aanval in met nieuwe modellen in voor BMW compleet nieuwe segmenten, waarmee een jonger, dynamischer en sportiever publiek moest worden aangesproken. De K en R serie werden compleet vernieuwd en waren ineens alles behalve saai, daarnaast lanceerde BMW de nieuwe S serie met de 200 pk sterke S1000RR, waarvan de Naked S1000R en hoogpoter S1000XR werden afgeleid. Het aandeel S1000RR’en op een gemiddelde circuitdag spreekt boekdelen over het succes dat BMW in korte tijd in dit compleet nieuwe segment heeft behaald. En met de groeiende populariteit van Retroklassieke Caféracers en Scramblers kwam BMW met de R nineT (wPure&Craftedaarvan de naam een dikke knipoog is naar de oorspronkelijke R90, maar dat even terzijde), dit jaar gevolgd door de R nineT Scrambler en het komend jaar met nog eens drie varianten zal worden uitgebreid.

Het nieuwe BMW imago van “Nach Der Wende” past perfect bij Pure&Crafted, het door BMW Motorrad geïnitieerde festival dat dit jaar voor de tweede keer op de Postbahnhof in het oude, vervallen postkantoor van voormalig Oost-Berlijn werd georganiseerd. Voor het motorpubliek wordt sinds 2000 al jaarlijks de BMW Motorrad Days in Garmisch Partenkirchen georganiseerd, maar BMW Motorrad wilde meer en vroeg zich af wat voor scene erg goed bij BMW zou passen. "Ik was op zoek naar iets unieks buiten de motorwereld en kwam in contact met een organisatieburo dat bekend staat om alternatieve muziekfestivals. Al snel onstond het idee voor Pure&Crafted," aldus BMW Motorrad's verantwoordelijke man Michael Trammer. Het tweedaagse festival is een dynamische mix van eigenbouw Caféracer motorcultuur en live muziek, met als hoogtepunt op zaterdagavond Noel Gallagher’s High Flying Birds op het hoofdpodium, die met de restanten van de Berlijnse muur op de achtergrond het 8.000 man sterke publiek (net als de eerste editie was het festival compleet uitverkocht) met ‘Wonderwall’ in extase brengt.

Pure&Crafted