Zoeken

Ducati roept Streetfighter V4 terug om haarscheuren vliegwiel

14 augustus 2020
Ducati heeft een terugroepactie uitgerold voor alle versies van de nieuwe Streetfighter V4. Het vliegwiel kan breken als gevolg van een fout in het productieproces bij de toeleverancier, met alle ellende tot gevolg.

Op 30 juli werd Ducati door de Japanse toeleverancier Mitsuba geïnformeerd dat een bepaalde productieserie vliegwielen was afgekeurd omdat in het basismateriaal na het smeedproces haarscheuren waren ontstaan die na machinale bewerking nog steeds in het eindproduct aanwezig waren. 

Misuba wist om welke batches het ging en wanneer deze aan Ducati waren uitgeleverd, waarop direct kon worden geïdentificeerd om welke productieserie het bij Ducati ging. Ducati had op dat moment nog geen meldingen vanuit het veld gehad, noch intern vanuit de fabriek. 

Vanwege de haarscheuren kan het vliegwiel op elk moment en zonder waarschuwing breken, wat in een worst-case scenario een gat in het carter kan slaan, met alle gevolgen van dien. 

Het betreft de Streetfighter V4 en Streetfighter V4 S, geproduceerd tussen 3 juli en 30 juli 2020. Volgens Ducati heeft naar schatting 1% van de productie dit probleem, bij de Ducati dealer zal het vliegwiel worden vervangen door een nieuw exemplaar. 

Doe je als Ducati nog zo goed je best om je imago op te poetsen en het 'Ducati-stukgaatie' juk van je af te werpen, gaat een Japanse toeleverancier in de fout en zit je alsnog met de gebakken peren.