Zoeken

Zata 530: Graziano Rossi's geesteskind

18 augustus 2010

Wat Yamaha niet is gelukt met de Tricker, hopen Paolo Chiaia en Graziano Rossi wel voor elkaar te krijgen met de Zaeta 530, een ééncilinder motor die gebaseerd is op een dirttrack racer.

Zaeta_530_1.jpg

Toegegeven, Yamaha's Tricker was een afgeleide van trailmotor, maar toch was dat het eerste wat in ons opkwam toen de foto's van deze Zaeta 530 onze redactie bereikten. Net als de Tricker is deze Zaeta 530 bedoelt voor een extreme nichemarkt. Zaeta_530_3.jpgEchter, daar waar de Japanners ongetwijfeld hadden gehoopt flinke aantallen weg te kunnen zetten zal dát niet het geval zijn bij deze Italiaanse creatie.

De motor werd ontwikkeld door Graziano Rossi (inderdaad, vader van...) en de Italiaanse ontwerper Paolo Chiaia, die in Italië tevens importeur van het Amerikaanse Confederate Motors is. Het project begon oorspronkelijk als échte flattrack racer, omdat Rossi als liefhebber van flattrack racen het huidige aanbod van racers niet goed genoeg vond.

De Zaeta 530, die in Italië € 13.500 moet gaan kosten, kan worden geleverd als kentekenloze dirt-track racer, maar tevens als straatlegale motorfiets. Hiertoe is de motor gehomologeerd om met twee personen te rijden. Vanwege de homoligatie-eisen werd de dirttracker van een voorrem en verlichting voorzien.

Mocht je interesse hebben, kopers die nog dit jaar een Zaeta 530 bestellen krijgen twee track trainingen van drievoudig UK flattrack kampioen Marco Belli, die momenteel met de Zaeta tweede staat in het Europees kampioenschap, kado. Wel even naar Royal McQueen in Bologna dan, want dat is de dealer die de motor zal gaan distribueren.