Zoeken

Yamaha XT600 Spirit: nostalgische offroad

3 maart 2010

Hij stond aan de basis van Yamaha's succesvolle carrière op offroad gebied: de XT500. Italiaans ontwerper Oberdan Bezzi heeft de legendarische offroad een nieuw leven ingeblazen als 660 XT Spirit.

Yamaha_XT_660_Spirit.jpg

Allroads zijn hot. Het begin deze eeuw door BMW met de R1100GS een nieuw leven ingeblazen segment van allroads is de supersport in populariteit al enkele jaren voorbij gestoken. Niet vreemd dat steeds meer merken daar een graantje van proberen mee te pikken.

Naar aanleiding van Yamaha's vorige week nieuw gelanceerde XT1200Z Super Ténéré, waarbij de Japanners maar al te graag een link wilden leggen met de legendarische Parijs-Dakar 'Tenere' machine, ontwierp Bezzi deze door hem gedoopte 660 XT Spirit.

Idee achter de machine was een nieuwe offroad te ontwerpen in de geest van de oude XT500, maar dan aangepast aan de huidige maatstaven. Met het onverwoestbare 660 eencilinder motorblok van de XT660 (R, Z, en Tenere) als kloppend hart.

Gegarandeerd dat de machine, mocht Yamaha 'm daadwerkelijk in productie gaan nemen, veel oude motorharten harder zal doen kloppen.