Zoeken

Yamaha WR450F voor 2012 flink vernieuwd

12 oktober 2011
Waar bij de straatfietsen het de afgelopen jaren bij Yamaha behoorlijk stil is geweest is de offroad trein in volle vaart door blijven denderen. Zo is voor modeljaar 2012 de WR450F enduro opnieuw flink onderhanden genomen, waarmee het merk met de gekruiste stemvorken claimt haar voorsprong op de concurrentie opnieuw te hebben vergroot.

Yamaha_WR450F_2012_01

Nu wordt normaal gesproken dit soort kretologie bij ons al snel als 'wij van WC-eend adviseren WC-eend' ervaren, maar met éénderde van de totale 450cc enduromarkt in Europa, Amerika en Australië in handen kunnen we niet anders dan Yamaha ditmaal gelijk te geven. Als in drie verschillende continenten zo'n groot deel van de taart aan één merk is toebedeeld, dan moeten ze wel goede fietsen maken. Yamaha_WR450F_2012_02Tenzij ze in de bonusfolder gratis zijn weggegeven, maar die aanbieding hebben wij niet kunnen ontdekken.

Het zijn volgens Yamaha vooral technische updates die de 2012 WR450F veel beter moeten maken. Als eerste is de tuning tool met instelbare injectie een enorme verbetering, maar daarvoor moet wel de Competition kit zijn gemonteerd. Met de tuning tool wordt het viertakt motorblok continu optimaal ingesteld voor elke omstandigheid en elke ondergrond. Op het gebied van stuureigenschappen moet ook een sprong voorwaarts zijn gemaakt met het gloednieuwe frame, dat uit een combinatie van gesmeed en geperst aluminium is vervaardigd. Hierdoor is een uiterst compact maar toch supersterk aluminium frame met afmetingen gelijk aan die van de Yamaha YZ250F ontstaan. Yamaha_WR450F_2012_03Het makkelijk hanteerbare geheel wordt versterkt door slanker “plastic” bodywork, een verbeterd elektrisch systeem, zwarte Excel velgen, een Pro-taper stuur en een nieuw koplamphuis.

Om wisselende omstandigheden als temperatuur en de hoogte waarop wordt gereden zoveel mogelijk te elimineren is een nieuw compact injectiesysteem ontwikkeld waarbij de afstelling continue aan de omstandigheden wordt aangepast. Een aantal minuscuul kleine sensoren geeft continu informatie door aan de ECU, over de stand van het gashendel, inlaatsnelheid, luchtdruk, toerental en koelvloeistoftemperatuur, waardoor de juiste brandstofverhouding en ontstekingsmomenten worden berekend. De nieuwe, ultralichte brandstofpomp, die al gebruikt werd in de YZ MX-modellen, zorgt er dan voor dat continu de juiste hoeveelheid brandstof wordt aangevoerd.

Mocht je het echter denken zelf beter te weten, dan kun je kiezen voor de optionele Power Tuner, een instrument om zelf de ultieme afstelling voor elke omstandigheid te kiezen.  De Power Tuner past los in een jaszak en biedt de mogelijkheid om machines die met een Competition kit zijn uitgerust, continu optimaal raceklaar te maken door het handmatig aanpassen van injectie en ontsteking. Een kwestie van gewoon aansluiten op de motorfiets, de gewenste afstelling intoetsen en klaar! Binnen de 3D mappings kan eenvoudig voor maar liefst 15 niveaus op negen injectiestanden gekozen worden, waarbij de waardes van -21% tot +21% in stappen van 3% ingesteld kunnen worden. Yamaha_WR450F_2012_04De ontstekingsvervroeging kan net zo gemakkelijk in stappen van 1 graad van -9 to +4 graden aangepast worden.

De Power Tuner kan negen van dergelijke mappings opslaan, zodat voor elke proef de ideale mapping makkelijk en snel ingeladen kan worden! Daarbij heeft de Power Tuner ook nog eens de mogelijkheid van een monitorfunctie, waarop de data van verschillende sensoren en een urenteller aanwezig is.

Competition kit
Voor het gloednieuwe 2012 WR450F model is, net als bij de voorgaande modellen, een complete Competition kit beschikbaar. Deze Competition kit bestaat onder andere uit een uitlaatsysteem met uitlaatdemper en kettingwielen.

Vanaf eind januari 2012 is de 2012 WR450F leverbaar voor € 10.499,- (prijs inclusief BTW – inclusief BPM – exclusief afleveringskosten).