Zoeken

Yamaha Worldcrosser: concept of...

20 oktober 2010

Om het avontuurlijke imago van haar Super Ténéré te onderstepen toonde Yamaha op de Intermot in Keulen de Worldcrosser, een concept motorfiets die volgens de Japanners zeer zeker niet in productie zal worden genomen.

Yamaha_2011_Worldcrosser_stu_2.jpg

Je zou denken dat een opmerkelijk concept als deze Worldcrosser als blikvanger op de Yamaha stand zou zijn geplaatst, maar we moesten even zoeken voordat we de motor daadwerkelijk -tussen de 'gewone' motorfietsen ontdekten. Om de fiets als 'leuk opgeluisterd ding' nog even vlug op de gevoelige plaat vast te leggen.

Dat het Worldcrosser concept echter meer is dan een opgeluisterde Super Ténéré bleek na afloop, toen we de technische specificaties bestudeerden. Volgehangen met exclusieve range aan lichtgewicht chassis componenten is deze bijzondere machine volgens Yamaha ontworpen voor Yamaha_2011_Worldcrosser_det_1.jpgYamaha_2011_Worldcrosser_det_2.jpgavontuurlijke rijders die op zoek zijn naar een superieure motorfiets die bij uitstek geschikt is voor de zwaarste globale uitdagingen.

Dat is een hele mond vol voor een motor die er, dat moeten we toegeven, wel heel erg bijzonder uitziet. Met de Worldcrosser wil Yamaha globetrotters een nieuwe manier om de wereld te bereizen laten zien. Het concept, dat is ontworpen door Iwata Design, is uitgerust met een aantal ruige Rally-Raid stijl verbeteringen en toevoegingen, waaronder diverse carbon onderdelen, een Akrapovic uitlaatsyteem, noppenbanden, een racestijl scherm met daarachter een uitgebreid navigatiesysteem en een uitgesneden eenpersoons zadel. De duozit is bij de Worldcrosser komen te vervallen, daarvoor is een tweede benzinetank in de plaats gekomen.

Yamaha_2011_Worldcrosser_det_3.jpgYamaha_2011_Worldcrosser_det_4.jpgYamaha_2011_Worldcrosser_det_5.jpg
Yamaha_2011_Worldcrosser_stu_1.jpg

Hoewel Yamaha in haar persbericht benadrukt dat de Worldcrosser een concept is dat zeker niet in productie zal worden genomen zou het niet de eerste keer zijn dat een concept uiteindelijk wél zijn weg richting productiemodel wist te vinden. Mocht het concept, dat ook de komende maand op de EICMA in Milaan zal worden getoond, wereldwijd positief worden ontvangen dan zou dat ons in ieder geval niet verbazen.