Zoeken

Yamaha lanceert Bolt en Bolt R cruisers in USA

11 maart 2013
Yamaha heeft in de Verenigde Staten onder de merknaam Star een tweetal nieuwe cruisers gelanceerd, de Bolt en Bolt R. De twee Bobber-modellen worden aangedreven door de 942 cc luchtgekoelde V-Twin die we al kennen van de XV950A Midnight Star. Cruiser fans hoeven niet te juichen, voorlopig worden de twee Bobbers niet naar Europa gehaald.


Met de twee nieuwe Bobber modellen speelt Yamaha onder de cruiser merknaam Star in de Verenigde Staten in op de trent van back-to-basic cruisers vooral in het lichte - en betaalbare segment. Met de Bolt en Bolt R hoopt Yamaha een jonger publiek aan te kunnen spreken. De Bolt en Bolt R kenmerken zich door een erg minimalistische styling, waardoor vooral het motorblok centraal is komen te staan. Een minimalisme dat is terug te vinden in de kleine spatborden, het kleine ronde achterlicht en de klassiek ogende snelheidsmeter - die wel van lCD aanduiding is voorzien - vlak voor de 12 liter tank. Verder hebben de chromen onderdelen en flitsende kleuren plaats gemaakt voor vooral donkere accenten en een matgekleurd spuitwerk.

De lage zithoogte van 690 mm in combinatie met het brede stuur moeten beide Bolt modellen het ultieme Bobber gevoel geven. Het rijwielgedeelte is compleet nieuw ontwikkeld en heeft een wielbasis van 1.570 mm en is aan de voorkant van een 41 mm telescoop voorvork met 120 mm veerweg voorzien, terwijl de achterkant met dubbele schokbrekers en 70 mm veerweg is afgeveerd. De bijzonder fraaie twaalfspaaks aluminium wielen zijn met banden in de maat 100/90 R19 voor en 150/80 R16 achter uitgerust. Zowel voor als achter is een enkele 298 mm remschijf aangebracht.De R versie onderscheidt zich door toepassing van goud-geanodiseerde schokbrekers met piggyback reservoir en een geupgrade zadel met contrasterend stiksel.


Volgens een woordvoerder van Yamaha Nederland zal de motor voor zover nu bekend niet naar Europa worden gehaald. En dat is te begrijpen, de cruisermarkt in Europa is nu eenmaal veel kleiner dan die aan de andere kant van de Atlantische oceaan. Mocht er echter veel vraag naar de beide Bolt modellen komen, dan zou het ons echter niet verbazen als de Bobbers alsnog naar Europa worden gehaald.