Zoeken

Yamaha breidt XSR familie uit

18 november 2015
Met het onthullen van de nieuwe XSR900 vult Yamaha de XSR familie uit en verbreedt het "Faster Sons" principe. 

Yamaha XSR900

Net als de XSR700 die onlangs is geïntroduceerd is de XSR900 een eigentijdse kijk op de hele retro scene die zich snel uitbreidt. Maar in tegenstelling tot de toen genoemde concurrentie van in het bijzonder de Ducati Scrambler, pakt Yamaha nu de kans om er een zwaardere machine naast te zetten, te weten deze 900cc driecilinder. Vanzelfsprekend is deze motor gebaseerd op de MT-09, zoals de XSR700 was gebaseerd op de MT-07. Ligt redelijk voor de hand, echt moeilijk hoeft het dan ook niet te zijn.

Zeker niet als het resultaat er zo uitziet als de XSR. Het verhaal is dus grotendeels gelijk aan wat we al kennen van de tweecilinder, maar nu met een paar leuke toevoegingen- net zoals de MT-09 verschilt van de MT-07. Dus dat betekent dat je drie verschillende mappings krijgt, traction control, een slip/assist koppeling en alle technische kunstjes die de MT ook heeft. Dat betekent verder ook dat het blok hetzelfde is en dus de prestaties hetzelfde zijn. Als we uitgaan van het kleine gewichtsverschil tussen de MT-07 en de XSR700 kunnen we stellen dat ook de 900 vergelijkbaar zal zijn.

Yamaha XSR900

Maar er zijn, in lijn met de genoemde voorbeelden, ook de vele stijlkunstjes en customising opties. Het is een machine die geheel volgens de Faster Sons filosofie gemaakt is, dus het idee vna zelfexpressie ligt torenhoog. Vandaar ook dat niet alleen Roland Sands al vooraf de kans kreeg een wilde flat track racer te maken op basis van een MT-09 waar de XSR zeer dicht tegenaan leunt, maar ook hebben meerdere internationaal vermaarde designers direct al een exemplaar ter beschikking gekregen om mee  te doen wat zij denken dat helemaal ultiem is. Dus we kunnen verwachten dat als de XSR in februari de showrooms inrolt, er al meerdere voorbeelden zijn van wat er mee te doen is als je je fantasie een beetje laat gaan. 

Daarvoor is de motor dan ook opnieuw voorzien van een paar slimmigheden als de stalen tank met aluminium covers, het toegankelijke frame, de op vele manieren demontabele covers en zaken, het losse subframe, de losse duovoetsteunen, verwisselbare zadels, kabels en leidingen die niet in de weg zitten, een strak weggewerkte uitlaat waar je je niet druk om hoeft te maken maar die wel te veranderen is als je daar behoefte aan zou hebben en ga zo maar door. 

Yamaha XSR900