Zoeken

Yamaha 2015 R1: 200 pk bij 199 kg rijklaar

4 november 2014
Op de vooravond van de EICMA in Milaan heeft Yamaha de langverwachte nieuwe YZF-R1 onthuld. Yamaha's nieuwste vlaggenschip op supersport gebied heeft een topvermogen van 200 pk bij een rijklaargewicht van 199 kg en heeft volgens Yamaha het meest uitgebreide elektronicapakket ooit in een motor toegepast.

Yamaha 2015_YZF-R1_2

De enige overeenkomst tussen de huidige en nieuwe YZF-R1 is de naam, al het andere is totaal, maar dan ook echt totaal anders geworden. Om te beginnen bij het motorblok, dat nog steeds een crossplane configuratie heeft maar waarvan de boring x slag is aangepast naar nu 79 x 50,9 mm (was 77 x 52,2 mm) Intern zijn flink wat titanium onderdelen toegepast, net als de uitlaat die ook van titanium is.

De 2015 YZF-R1 wordt nu door Yamaha opgegeven voor een topvermogen van 200 pk, terwijl ook het koppel over de hele range moet zijn toegenomen. De motor is verder uitgerust met een ongekend uitgebreid elektronicapakket, waarbij veel techniek van de MotoGP racer is overgenomen. Te denken is aan hellingshoek afhankelijke tractiecontrole, launch control, wheelie control, slide control, verschillende rijmodi en natuurlijk een quickshifter.

De YZF-R1 wordt in twee versies op de markt gebracht: YZF-R1 en YZF-R1M, waarbij de laatste onder andere met Öhlins vering, datalogging met geïntegreerde GPS en de mogelijkheid om via je mobiele telefoon nieuwe settings te uploaden. Volgens Yamaha hebben zowel Rossi als Lorenzo als ontwikkelingsrijders aan het project meegewerkt.

Yamaha 2015 YZF-R1