Zoeken

Voxan Wattman: 200 pk elektrische Diavel

9 december 2013
Drie jaar na de overname door het in Monaco gevestigde Venturi Automobiles heeft Voxan haar eerste elektrische motorfiets op de Salon in Parijs gepresenteerd. De Voxan Wattman oogt als een elektrische Diavel en is met een opgegeven vermogen van 200 pk meteen 's werelds krachtigste elektrische motorfiets.

Voxan Wattman

Voor diegenen die het alweer vergeten zijn, nadat in 2009 het Franse Voxan failliet werd verklaard werd het merk medio 2010 overgenomen door het in Monaco gevestigde Venturi Automobiles, dat bekend stond om haar sportieve elektrische auto's. Venturi gaf tijdens de overname al aan binnen drie jaar een elektrische motorfiets op de markt te willen gaan zetten, en met de presentatie van de Wattman lijkt men in die missie te zijn geslaagd.

De Voxan Wattman, die in de Franse Voxan fabriek zal worden geproduceerd, wordt opgegeven voor een vermogen van 200 pk en een ongekend koppel van 200 Nm, wat 'm meteen de krachtigste motorfiets ooit maakt. Licht is de Wattman alleszins, de fiets heeft een opgegeven gewicht van 350 kilo, wat voornamelijk voor rekening van het accupakket komt.

De topsnelheid hebben de engineers met 170 kn/u nog relatief laag gehouden, maar tijdens een sprint zal 'ie zeker z'n mannetje moeten staan; 3,4 seconden tot 100 km/u en 5,9 seconden om 160 km/u te halen. Met de 12,8 kWh lithium-ion accu kan volgens opgave een kleine 180 kilometer worden afgelegd, waarna in minder dan 30 minuten het accupakket weer op 80% kan worden gebracht.

Voxan Wattman_2

Afmetingen van de Wattman zijn niet bekend, wel hebben de Fransen laten weten dat de motor met een 43mm upside down voorvork en twee horizontaal geplaatste achtershocks is uitgevoerd. Remmen komen voor rekening van Beringer, terwijl Michelin Commander II banden zijn gemonteerd in de maten 130/70 ZR18 voor en 240/40 ZR18 achter.