Zoeken

Vision DC Roadster: toekomstvisie elektrische BMW

26 juni 2019
Meer dan 90 jaar is de boxermotor onmiskenbaar verbonden met BMW Motorrad. Dus als je dan over moet stappen op elektrische mobiliteit, dan moet 't toch wel iets van een boxer uitstraling hebben, toch? Op het nieuwe #NEXTGen eventplatform in BMW Welt heeft BMW De Vision DC Roadster gepresenteerd en die heeft inderdaad wel wat boxer-trekjes

Een visionair symbool voor de toekomst van BMW Motorrad, zo omschrijft BMW de Vision DC Roadster, een elektrisch aangedreven roadster. Bij de Vision DC Roadster heeft BMW de techniek van een elektrische aandrijving met de visuele aanwezigheid van een boxermotor gecombineerd. 

Edgar Heinrich, Head of Design BMW Motorrad:
"De boxertwin is het hart van BMW Motorrad - een absolute stoere van z'n soort. Maar BMW Motorrad staat ook voor toekomstige emissievrije voertuig concepten. In dit kader is een van de vragen die opkomt: wat zou er gebeuren als we het boxerblok zouden moeten vervangen door een elektrische motor en benodigde accu? De Vision Bike laat zien hoe we in staat zijn om de identiteit en iconische verschijning van BMW Motorrad in distinctieve vorm kunnen behouden, maar tegelijkertijd een opwindende nieuwe vorm van motorrijden te presenteren.
Per slot van rekening weet iedereen die het al heeft gereden dat motorrijden net zo opwindend is wanneer het elektrisch is aangedreven. Het hoge koppel dat vanaf nul leverbaar is zorgt voor adembenemende acceleratie. Deze bijna brutale vermogensafgifte creëert een compleet nieuwe ervaring van dynamische performance. En de BMW Motorrad Vision DC Roadster heeft daar nu een gezicht op gezet."

Bij een motor is het motorblok het centrale onderdeel - het is een fundamenteel element, dat als basis geldt voor de gehele architectuur. Elektrische aandrijvingen hebben echter compleet andere afmetingen en daarmee compleet andere eisen voor wat betreft benodigde ruimte. Waar bij een conventionele motor de afmeting van het blok voornamelijk wordt bepaald door de cilinderinhoud, wordt die ruimte bij een elektrische motor door de accu ingenomen. De elektromotor op zich is relatief compact. 

Met dat in het achterhoofd heeft BMW deze transfer gemaakt met de Vision DC Roadster, die de iconische verschijning van een boxermotor heeft, maar dan met elektrische aandrijving. En daarmee van mijlen afstand te herkennen als een BMW motorfiets. De boxermotor is vervangen door verticaal gemonteerde en in de lengterichting geplaatste accu's, voorzien van twee zijelementen die uitsteken met koelribben en geïntegreerde ventilatoren. Net als bij het boxerblok van de R32 zijn de koelelementen in de luchtstroom geplaatst. 

De cilindrisch gevormde elektromotor is onder de accu's geplaatst en rechtstreeks met een cardanas verbonden. De BMW Motorrad Vision DC Roadster demonstreert daarmee een aandrijfconstructie die visueel de geschiedenis van BMW Motorrad uitademt en tegelijkertijd dat naar het volgende niveau brengt.