Zoeken

Venier Ducati 999VX: supervette retroklassieker

29 januari 2014
De Classic familie mag voor Ducati geen verkoopsucces zijn geweest, maar daarmee is niet gezegd dat er geen markt voor klassiek ogende Ducati's is. Aanschouw deze supervette retroklassieker Ducati 999VX, een 2003 999 die met flink wat SportClassic saus is overgoten.

Venier Ducati 999 VX

Deze 999VX is ontworpen door de Italiaanse ontwerper Stefano Venier, die zich heeft gestort op het ombouwen van bestaande -Italiaanse- motoren tot ware klassiekers, waar veel handwerk bij komt kijken. Doelstelling van Venier is om een standaard motor te verbeteren door de concessies die massaproductie nu eenmaal met zich meebrengen te elimineren.

Volgens Venier worden maar al te vaak prachtige ontwerpen en rijwielgedeeltes gehuld in goedkope en onontwikkelde onderdelen en door de motor vanaf de grond opnieuw op te bouwen met daarbij alles wat beter kan door handgemaakte onderdelen te vervangen.

Zo ook deze 999VX, wat van oorsprong een 2003 Ducati 999S was die destijds al was omgebouwd tot racemotor, wat de aanwezige STM EVO koppeling, Rapid Bike ECU en Discacciati remmen verklaart. De motor werd compleet gestript om als retroklassieke naked weer tot leven te worden geroepen.

Venier Ducati 999 VX Venier Ducati 999 VX

Het zadel met geïntegreerd achterlicht is door Venier met de hand gemaakt, de spaakwielen zijn afkomstig van een Ducati 1000GT, terwijl het uitlaatsysteem een combinatie is van Termignoni Corse bochten en een Zard einddemper. Daarnaast is de verlichting aangepast en is de elektronica tot een minimum beperkt.