Zoeken

Triumph lanceert Special Editions van de Tiger 1200

22 januari 2020
Het wil niet echt vlotten met de verkoop van de Tiger 1200 en dus hebben ze bij Triumph twee Special Editions gelanceerd, in de hoop daarmee het tij te keren: De Tiger 1200 Desert en Alpine Special. Je raadt het al: de een in een zandkleur en de ander in 't wit.

Waar BMW jaar in jaar uit volle zalen weet te trekken met de GS, ongeacht of 'ie nu compleet is vernieuwd of al in z'n derde, vierde of vijfde loopjaar zit, is het bij de Triumph dealer een stuk stiller. Een flink stuk stiller. Ter illustratie: afgelopen jaar werden in Nederland 860 stuks van de R 1250 GS / Adventure weggezet, waar de teller bij de Tiger 1200 op 75 is blijven steken.

En dat voor een motor waarmee de Britten hadden gehoopt eindelijk die vermaledijen GS te kunnen verslaan. Niet voor niets dat ten tijde van de lancering van de laatste generatie (toen de naam van Tiger Explorer naar Tiger 1200 werd veranderd) Charlie Boorman werd aangetrokken, die samen met z'n maatje Ewan McGregor in de Long Way... Discovery serie deels verantwoordelijk voor het succes van die GS is geweest.  

Het mocht niet baten, qua verkopen heeft ook de Tiger 1200 de GS niet van de troon kunnen stoten, net als dat ook Yamaha daar niet in is geslaagd. Opmerkelijk genoeg zijn de enige modellen in het dikke allroad segment die wel aan de stoelpoten van de GS hebben weten te knabbelen modellen die juist compleet anders zijn: de Africa Twin en de Versys.

Goed, tot zover deze verder volkomen nutteloze statistieken, over naar de twee speciale edities die Triumph nu van de Tiger 1200 op de markt heeft gezet. "Geïnspireerd door 's werelds meest opwindende motoravonturen van over de hele wereld (nee, da's geen pleonasme maar wel tautologie), hebben deze nieuwe modellen een unieke hoge specificatie set-up en toegewijde kleurschema's geïntegreerd," opent het persbericht. "Voor nog meer avontuurlijke mogelijkheden, stijl en waar voor je geld."

Nou klinkt dat behoorlijk interessant, maar wie verder kijkt dan de inleidende tekst van het persbericht ziet dat 't eigenlijk alleen om een ander kleurtje gaat (met andere graphics en een SE badge op het schild van de radiator). Dat en een Arrow titanium einddemper en een quickshifter met autoblipper. 

Buiten dat zijn de twee Special Editions gelijk aan de basismodellen waarvan ze zijn afgeleid: in het geval van de Desert Edition is dat de XCx, bij de Alpine Edition is dat de XRx. Prijzen vanaf € 22.100,- voor de Desert en € 21.100,- voor de Alpine Edition.