Zoeken

Triumph breidt cruiser familie uit met Thunderbird Commander

5 november 2013
Triumph heeft haar Thunderbird cruiser familie voor het komende modeljaar uitgebreid met de Thunderbird Commander. De Thunderbird Commander is volgens de Britten voor liefhebbers van custom cruisers een uitgesproken kans om in alle comfort grotere afstanden af te leggen.

Triumph 2014 Thunderbird Commander

De overtreffende trap van een Big Mac, zo laten de cruisers uit het Britse Hinckley zich nog het beste omschrijven. Dat geldt voor de Rocket III, wat de grootste driecilinder lijnmotor ter wereld is, en dat geld ook voor de 1.699 paralleltwin die als grootste productie paralleltwin ter wereld het kloppend hart van deze Thunderbird Commander is. De twin lTriumph 2014 Thunderbird Commander
Triumph 2014 Thunderbird Commander
evert een vermogen van 94 pk, maar veel belangrijker is het machtige koppel van 155 Nm dat al bij 3.550 toeren per minuut wordt vrijgegeven.

Tel daar het stoere, gedrongen uiterlijk bij op en je praat over een fiets die zonder twijfel respect af zal dwingen. De ultra-brede wielen en banden, de stoere vorkbeschermers, de oversized uitlaten en de hardchromen dubbele koplamphuizen samen met de ruime floorboards geven de Thunderbird Commander zijn stoere uiterlijk. Om met de Commander lange afstanden te overbruggen is volgens de Britten veel aandacht aan comfort besteed. Zo is het zadel wel van dubbele polstering voorzien maar niet hoger geworden, waarbij een lendensteun de ideale zitpositie voor maximaal kilometervreten moet garanderen.

De dikke paralleltwin is in een nieuw stalen dubbel wiegframe gemonteerd. Het voorwiel wordt middels een 47 mm telescoop voorvork afgeveerd, terwijl de 200 mm brede achterband middels vijfvoudig instelbare Showa stereo vering contact met moeder aarde moet blijven houden. Voor wat betreft de remmen heeft Triumph een beroep op Nissin gedaan, wiens remklauwen in combinatie met 310 mm schijven de Commander tijdig tot stilstand moeten krijgen. Uiteraard standaard voorzien van ABS.

De Commander moet volgens de Britten licht en neutraal door iedere bocht sturen, ongeacht of dat snel of langzaam gaat. Alle bedieningselementen zijn optimaal aangepast aan de ontspannen ergonomie, zoals instelbare hak/teen schakeling en een stuur waar alle bedrading doorheen geleid wordt, inclusief die van de zichzelf uitschakelende knipperlichten. Het dashboard is op de 22 liter benzinetank geplaatst, wat uit een analoge snelheidsmeter en een klein digitaal display bestaat. De bediening van het display is netjes op het stuur aangebracht.

Triumph 2014 Thunderbird Commander

De 2014 Triumph Thunderbird Commander zal leverbaar worden in de two-tonekleurstellingen Lava Red / Crimson Sunset en Phantom Black / Storm Grey. Prijs en levertijd worden in een later stadium bekend gemaakt.