Zoeken

Suzuki GSX-R1000R Legend Edition: 7 specials voor 7 kampioenen

23 december 2020
Twintig jaar na Kenny Roberts werd Joan Mir dit jaar met Suzuki wereldkampioen in de MotoGP - de zevende wereldtitel voor het Japanse merk uit Hamamatsu. In Italië hebben ze dat op passende wijze gevierd met zeven verschillende Legend Editions van de GSX-R1000R, gespoten in de kleuren van de wereldkampioenen.

De verkoop van supersport motoren mag niet meer zijn wat het ooit geweest is, maar dat maakt dit initiatief van de Italiaanse Suzuki importeur niet minder vet. Om de zevende wereldtitel van Suzuki in de koningsklasse van de Grand Prix wegrace motorsport te vieren is van elke kampioensfiets een GSX-R1000R Legend Edition gemaakt.

En geef ze eens ongelijk, het resultaat is als je 't ons vraagt zeker geslaagd.

1976 - Barry Sheene



De GSX-R1000R Legend Edition, die een eerbetoon is aan de RG500 waarmee Barry Sheene in 1976 de eerste wereldtitel in de 500 cc voor Suzuki won, draagt ​​de kleuren van het beroemde Team Heron - Texaco met het onmiskenbare nummer 7 van de Engelse rijder. De dominante kleuren zijn wit en rood, gescheiden door een tweekleurige zwarte en gele streep, en geel is de grote S op de tank.

1977 - Barry Sheene



In 1977 kon Barry Sheene het succes van het voorgaande jaar herhalen met een geëvolueerde Suzuki RG500. De GSX-R1000R Legend Edition is opnieuw geïnspireerd op deze GP-racer, waarbij is gespeeld met de kleuren van Team Heron-Texaco, met nu Suzuki prominent op de kuip. Het startnummer 7 is wederom aanwezig, want de excentrieke Sheene was de eerste coureur die trouw bleef aan zijn startnummer.

1981 - Marco Lucchinelli



De derde GSX-R1000R Legend Edition viert de 500 cc wereldtitel die 1981 werd gewonnen door Marco Lucchinelli voor Team Gallina. In dit geval zijn het bovenste en onderste deel van de fiets donkerblauw, terwijl wit domineert in het centrale deel. De andere karakteristieke elementen zijn enkele rode accenten, de in die tijd nog verplichte gele achtergrond voor het startnummr 5 en de ster die geluksbrenger was voor Lucky.

1982 - Franco Uncini



In 1982 wist het Gallina Team met de Suzuki RG500 weer de wereldtitel in de wacht te slepen, ditmaal met Franco Uncini en in andere kleuren. De GSX-R1000R Legend Edition die het uiterlijk van die motor reproduceert, is geheel in blauw met een sierlijke meerkleuren bies van kontje tot neus. Ditmaal met startnummer 13 op de gele achte.

1993 - Kevin Schwantz



De vetste van de Legend Editions is als je 't ons vraagt de GSX-R1000R die is opgedragen aan publiekslieveling Kevin Schwantz, die in 1993 de wereldtitel in de wacht wist te slepen. Het kleurenschema is geheel in lijn met de Lucky Strike gesponsorde racer, maar dan de tegenwoordig niet meer toegestane tabaksreclame-uiting vervangen door het startnummer. 

2000 - Kenny Roberts Jr.



Het felblauwe en het typische fluogeel-geruite ontwerp maken de link duidelijk tussen de zesde GSX-R1000R Legend Edition en de RGV-Γ 500 van Kenny Roberts Jr in 2000, toen de Amerikaanse rijder als buitenstaander de concurrentie wist te verslaan. Het boven de koplamp en aan de zijkanten van het kontje aangebrachte nummer 2 is het startnummer waarmee junior dat jaar aan de start verscheen.

2020 - Joan Mir



De zevende en laatste Legend Edition is gestoken in de jubileumkleuren waarmee Team Ecstar Suzuki dit jaar aan de start verscheen, ter viering van het 60-jarige lustrum in de wegrace Grand Prix en het 100-jarige bestaan van Suzuki. De Legend Edition onderscheidt zich van de gewone 100th Anniversary Edition door het goudkleurige Suzuki en enkele andere details die door wereldkampioen Joan Mir zijn gekozen.

De GSX-R1000R Legend Edition, die naast het bijzondere spuitwerk van een carbon Akrapovic einddemper met carbon beschermplaat is voorzien, kan vanaf vandaag worden besteld. De Legend Edition is een initiatief van de Italiaanse importeur en kan alleen online worden besteld voor het prijskaartje van € 22.500. Mocht je 'm zelf naar Nederland willen importeren, dan mag je bij de douane nog eens pak 'm beet € 3.500 aan BPM aftikken.