Suzuki geeft V-Strom 1050 flinke update, voegt 1050DE toe
Geavanceerdere elektronische regelsystemen van het Suzuki Intelligent Ride System (R.I.R.S), een up/down quickshifter, een verbeterde tractiecontrole met nu een speciale Gravel modus (G-mode) bij de 1050DE voor wanneer je over onverharde wegen rijdt, 21" voorwiel voor de 1050DE en een 5" TFT kleurendisplay zijn maar een paar van de vernieuwingen die Suzuki bij de V-Strom 1050 voor 2023 heeft doorgevoerd.
Om met de elektronica te beginnen. Suzuki heeft de nieuwe V-Strom 1050 van een 6-assige IMU voorzien, die continue de Roll, Yaw en Pitch van de motor bewaakt en die data voor de volgende systemen gebruikt: Motion Track Brake System (M.T.B.S.), Hill Hold Control System (H.H.C.S.), Slope Dependent Control System (S.D.C.S.) en de Load Dependent Control System (L.D.C.S.).
Indrukwekkende afkortingen, maar wat betekenen ze nu? De M.T.B.S. is een systeem dat ervoor zorgt dat je onder hellingshoek ook vol op ABS vertrouwen kunt, wat in de volksmond als bochten-ABS bekend staat. Bij het bochten-ABS heb je de keuze uit 2 standen: Mode 1 zorgt voor minimale interventie, terwijl Mode 2 proactiever ingrijpt. Het Hill Hold Control System spreekt voor zich, het fungeert als automatische handrem wanneer je een hellingsproef moet doen.
Slope Dependent Control System zorgt voor stabieler remmen wanneer de afdaling wordt ingezet en Load Dependent Control System ondersteunt optimaal remmen als er bagage of een passagier wordt meegenomen. Dankzij Suzuki Easy Start System start de motor met één snelle druk op de startknop, zonder gebruik te hoeven maken van de gas- en koppelingshendel. Suzuki's Low RPM Assist-functie helpt het stationair toerental van de motor te handhaven voor soepeler en gemakkelijker wegrijden, wat ideaal is in stop-and-go situaties.
Suzuki heeft verder de cruise control verbeterd om een breder scala aan snelheids- en versnellingsinstellingen mogelijk te maken. Dit helpt vermoeidheid te verminderen tijdens het afleggen van grotere afstanden, vooral wanneer met constante snelheden gereden wordt.
Zodra de SET-markering op het nieuwe kleuren TFT LCD-instrumentendisplay verschijnt, kan de rijder de snelheidsinstelling eenvoudig naar boven of beneden aanpassen met de keuzeschakelaar links op het stuur.
Hiermee is het voortaan ook mogelijk om de snelheid in te stellen tijdens het rijden in de tweede versnelling of hoger, bij motortoerentallen tussen 2.000 tpm en 7.000 tpm en bij snelheden van 25 tot 160 km/uur. De speciale handige functie schakelt het systeem opnieuw in en versnelt na het annuleren naar de meest recente snelheidsinstelling.
Nu we 't toch over snelheid en versnellingen hebben, in navolging van de GSX-S familie heeft Suzuki nu ook de V-Strom 1050 van een up/down quickshifter voorzien, wat het schakelen een heel stuk relaxter maakt. Niet dat 'ie het strikt genomen nodig had, want schakelen deed de V-twin altijd al subliem.
Naast de quickshifter heeft Suzuki ook de overbrengingsverhoudingen aangepast. De eerste en zesde versnelling zijn nu verlengd, wat het opschakelen naar de tweede, en vandaar uit naar de vijfde versnelling soepeler moet hebben gemaakt. Volgens Suzuki moet dit ook in een opwindendere acceleratie hebben geresulteerd.
Uiteraard heeft Suzuki de V-Strom 1050 met de bekende Suzuki Drive Mode Selector uitgerust, die de rijder ondersteunt bij het afstemmen van de gasrespons en vermogensafgifte op de omstandigheden. De tractiecontrole...excuus... Suzuki Traction Control System kent drie standen, maar kan ook worden uitgeschakeld.
Vanuit het zadel kijk je nu uit op een 5" fullcolour TFT-kleurenscherm, dat een extra functie heeft om grote pop-up waarschuwingen weer te geven. De toerenteller dient ook als programmeerbare versnellingsindicator en gaat knipperen wanneer het vooraf ingestelde toerental is bereikt en het dus tijd is om op te schakelen. Het display heeft een automatische dag/nacht instelling, maar dat kan ook handmatig worden geselecteerd.
Dan de V-Strom 1050SE, die het stokje heeft overgenomen van de 1050 XT. Waar de XT niet meer en niet minder dan een gewone 1050 met spaakwielen was, heeft Suzuki bij de 1050DE veel meer onderscheid gemaakt. Zo heeft de fiets een aangepast rijwielgedeelte met langere en stijvere aluminium achterbrug en een grotere wielbasis, langere veerwegen (170 mm voor, 168 mm achter), gestaakte wielen waarvan het voorwiel in 21" formaat en voorzien van Dunlop TRAILMAX MIXTOUR banden.
Een ander specifiek kenmerk van de V-Strom 1050 DE is de nieuwe Gravel modus (G-mode) van het Suzuki Traction Control System. Deze modus zorgt voor een beter weggedrag op onverharde wegen en maakt uitschakeling van het ABS-systeem op het achterwiel mogelijk voor betere prestaties op grind. De nieuwe instelling voor de stand G-mode vertraagt het ontstekingstijdstip, zodat je beter over grindwegen kunt rijden door wat slip toe te staan. Dit wordt bereikt doordat het achterwiel zonder onderbreking vermogen blijft leveren en alleen de overmatige wielspin onderdrukt.
Voor zowel de V-Strom 1050 als de V-Strom 1050DE is een uitgebreid pallet aan nieuwe kleuren beschikbaar. De V-Strom 1050 is leverbaar in vier kleurcombinaties; zwart in combinatie met goudkleurige velgen en Blauw/ Zwart met zwarte velgen. Rood/ Zwart en Grijs/ Zwart worden beide gecombineerd met rode velgen. De sportieve 1050DE is leverbaar in drie kleurcombinaties; Geel/ Zilvergrijs gecombineerd met goudkleurige spaakwielen, Blauw/ Wit met blauwe spaakwielen en Zwart in combinatie met zwarte spaakwielen.
Met meer dan 30 beschikbare items voor de nieuwe V-Strom 1050/1050DE heeft Suzuki de huidige lijst met accessoires uitgebreid. Accessoires die volgens Suzuki stuk voor stuk het comfort, de bruikbaarheid, de bescherming en het design verbeteren. Tot de collectie behoren een reeks top- en zijkoffers in verschillende maten, materialen en kleuren, handvatverwarming en een LED-mistlampset.
De vernieuwde V-Strom 1050 en 1050DE beleven hun debuut tijdens de INTERMOT-motorbeurs in Keulen op 4 tot en met 9 oktober 2022. Consumentenprijzen worden op een later moment bekend gemaakt.