Zoeken

Piaggio wint rechtzaak tegen Peugeot: met Metropolis patentrecht geschonden

21 september 2021
Piaggio heeft in Parijs en Milaan twee rechtszaken gewonnen voor de schending van het patentrecht door Peugeot. Peugeot moet in Frankrijk en Italië de verkoop van de Metropolis gaan stoppen, op straffe van zware boetes.

De Piaggio Group zei dat, met uitspraken die binnen een paar dagen na elkaar werden gedaan, zowel de Tribunal Judiciaire van Parijs als de rechtbank van Milaan Peugeot Motocycles (nu eigendom van een Indiase groep) schuldig hadden bevonden aan inbreuk op een Europese patent op de technologie van de Piaggio MP3 driewielige scooter met het Peugeot Metropolis-model.

Het octrooi in kwestie dat eigendom is van de Piaggio Group en waarnaar de uitspraken in haar voordeel verwijzen (nog vatbaar voor beroep) heeft betrekking op het besturingssysteem dat een driewielig voertuig in staat stelt om zijwaarts te kantelen zoals een conventionele motorfiets.

Voor de inbreuk is Peugeot Motocycles in Frankrijk veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 1.500.000 euro, naast verdere boetes voor inbreuk en juridische kosten.

De uitspraak van de rechtbank van Parijs verbiedt Peugeot Motocycles op Frans grondgebied ook om een ​​driewielige scooter te produceren, te promoten, op de markt te brengen, te importeren, te exporteren, te gebruiken en/of te bezitten die gebruikmaakt van het door de Piaggio Group gepatenteerde controlesysteem (inclusief de Peugeot Metropolis), op op straffe van betaling van een boete voor elk namaakvoertuig.


De rechtbank van Milaan heeft Peugeot Motocycles op Italiaans grondgebied verboden de Peugeot Metropolis te importeren, exporteren, op de markt te brengen en te adverteren (offline en online), met een boete van € 6.000 voor elk verkocht voertuig na een termijn van 30 dagen vanaf de aankondiging van de zin. Peugeot Motocycles moet ook alle nagemaakte voertuigen binnen 90 dagen uit de verkoop in Italië halen, op straffe van betaling van een extra boete van € 10.000 voor elke dag vertraging bij het uitvoeren van de bestelling.

In een breder scenario met betrekking tot de zinnen, merkt de Piaggio Group op dat zijn omvangrijke R&D-investeringen, die hem tot de voorhoede van de driewielige voertuigtechnologie hebben gebracht, de Piaggio MP3 een leidende positie op de markt hebben bezorgd.

De rechtszaken maken deel uit van een breder scala aan activiteiten tegen namaak die de Piaggio Group al jaren nastreeft, waarbij continu toezicht wordt gehouden op producten van concurrenten en op internationale octrooidatabases. 

In de afgelopen jaren hebben rechtszaken aangespannen door de Piaggio Group geleid tot de erkenning van het unieke karakter van het ontwerp en de technologische innovatie van haar producten, die over de hele wereld worden bewonderd.