Zoeken

Peter Williams ontwikkelt replica 1973 Norton Player Special racer

11 juni 2013
Veertig jaar na zijn legendarische overwinning in de Production 750 TT van de roemruchte Isle of Man TT gaat Peter Williams 25 replica's bouwen van de radicale monocoque Norton waarmee hij die wedstrijd won. Prijskaartje: zo'n € 75.000 exclusief belastingen, ongeveer een kwart van de originele fiets.

Norton John_Player_Special_replica

Mocht het toevallig van voor je tijd zijn, de op 29 september 1945 in Nottingham geboren Peter Williams was eind jaren '60, begin jaren '70 van de vorige eeuw een bekende naam in het nationale en internationale racegebeuren. Williams won in 1966 de 500cc North West 200 race en reed van 1966 tot 1973 de Isle of Man TT.

In zijn laatste jaar reed Williams, die destijds bij Norton werkzaam was, op een Norton 750 John Player Special die van een zelf ontworpen monocoque frame was voorzien. Zijn racecarrière kwam in 1974 ten eind als gevolg van een crash in Oulton Park. Naast een talentvol coureur is Williams ook een gedreven engineer en verantwoordelijk voor technologieën als aluminium velgen en schrijfremmen.

De nu te bouwen replica's moeten een perfecte kopie zijn van de originele TT-winnende racer, die in 1973 goed was voor een gemiddelde rondesnelheid van 107.27 mijl per uur. Dankzij moderne productietechnieken moet de replica wel een stuk minder arbeidsintensief te produceren zijn. De motorblokken zullen worden geleverd door Norton specialist Mick Hemmings, terwijl de wielen en de voorvork handmatig worden gemaakt om gelijk aan het origineel te zijn.

De kosten voor het project zijn geraamd op £ 65.000 per replica (ca € 75.000), en dat is ongeveer een kwart van wat een van de vier originele machines destijds koste. Met het geld dat het project gaat opleveren wil Williams gaan gebruiken voor de ontwikkeling van een modern concept met carbonfiber monocoque frame. Met de replica wil Williams potentiële investeerders laten zien waartoe het team in staat is.