Zoeken

Nieuw politiewapen: Yamaha XZ1200P

12 november 2010

Nadat enkele jaren geleden Yamaha Motor Nederland al een politie en Marechausse uitvoering van de FJR1300 had gemaakt is nu ook van de Super Ténéré een politieversie gemaakt, die volgens de laatste Europese Aanbesteding Politievoertuigen LAVP 2010 is opgebouwd.

XT1200ZP_SUPER_TENERE-01.jpg

De FJR1300P is al langer een goede bekende van de politiekorpsen in heel Nederland en sinds enige jaren als FJR1300KMAR de standaarduitrusting voor de motorrijders van de Koninklijke Marechaussee. De gloednieuwe XT1200P is een geheel nieuw concept op basis van de “civiele” XT1200Z Super Ténéré, waarbij maximale bewegingsvrijheid en multifunctionele inzetbaarheid de basis van deze nieuwe surveillancemotor vormen. De overheidsversies van Yamaha Motor zijn volgens de laatste Europese Aanbesteding Politievoertuigen LAVP 2010 opgebouwd en beschikbaar voor tests door regionale politiekorpsen en andere overheidsdiensten.

Met de levering van de FJR1300P voor de politie en de FJR1300KMAR-versie voor de gehele Koninklijke Marechaussee deed Yamaha Motor Nederland de afgelopen jaren de ervaring op die nodig is om de perfecte surveillancemotor te bouwen. Met de komst van de XT1200P komt al die ervaring beschikbaar in een dienstmotor waarvoor geen drempel, trottoir, steeg of zandpad nog een hindernis is. Hoewel het basismodel, de XT1200Z Super Ténéré, onder de totale noemer “all-road” geplaatst wordt, is de XT1200P, naast een perfecte stadsmotor ook zeer goed inzetbaar in het buitengebied en op de snelweg. De XT1200Z Super Ténéré combineert hiervoor soepele, lange veerwegen met een strak rijwielgedeelte, fantastische remmen en een opvallend ruime en beschutte werkomgeving achter het stuur.

Door de verhoogde zithouding en een doordachte geometrie heeft de XT1200P surveillancemotor een extreem hoge mate van wendbaarheid en is hij in smalle steegjes en kleine hoeken watervlug. Daarnaast zorgt de geavanceerde besturingstechnologie voor extra controle in de vorm van een gecombineerd ABS-remsysteem, standaard traction-control en drie op de omstandigheden aanpasbare rijmodi. Verder is de XT1200P voorzien van een zeer hoogwaardige uitrusting, waaronder een in hoogte verstelbaar zadel, een groter windscherm, Yamaha Chip Controlled-Throttle (ride-by-wire) en een onderhoudsvrije cardanaandrijving. Net als bij de FJR1300P en FJR1300KMAR zijn de surveillance-motoren door Hyperpro voorzien van aangepaste vering.

FJR1300P-02.jpg