Zoeken

Multistrada V4 krijgt 1.158cc V4

25 september 2020
Dat er een nieuwe Multistrada aan zit te komen die wordt aangedreven door een nieuwe versie van de V4 had Ducati een jaar geleden al bevestigd, maar onze Amerikaanse collega's van MO beweren dat die nieuwe Multistrada wordt aangedreven door een nieuwe 1.158 cc versie van de V4.

Het is inmiddels al een tijdje een publiek geheim dat bij Ducati een Multistrada V4 in de pijplijn zit. Nadat de motor in het wild meermaals was gespot bevestigde Ducati het nieuws. "In 2021 zal de Multistrada familie worden uitgebreid en zullen de twin cilinder 1260 en 950 modellen worden aangevuld met een nieuw, specifiek V4 motorblok", zeiden de Italianen vorig jaar.

Aha, een aangepaste versie van de 1100 V4 dachten wij toen - net als iedereen. Het blok dat we kennen van de Panigale en Streetfighter V4, maar dan met aangepast vermogen en koppel dat veel beter bij het karakter van de Multistrada past.

MO claimt nu echter dat Ducati voor de Multistrada V4 een compleet nieuw blok heeft ontwikkeld met een cilinderinhoud van 1.158 cc. MO zegt de informatie van Ducati's nieuwe V4 te hebben achterhaald via Vehicle Identification Number (VIN) documenten die Ducati bij de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) heeft ingediend.

Volgens MO duidt het zevende karakter van de VIN code op het type motorblok. Zo zou bijvoorbeeld "A" voor de 399cc luchtgekoelde V-twin van de Scrambler Sixty2 en "N" voor de 1.103 cc V4 van de Panigale en Streetfighter V4 staan. De meest recente code volgens MO is "V", dat voor een 1.158 cc vloeistofgekoelde V4 staat met vier kleppen per cilinder zou staan.

Het zesde karakter van de VIN decoder staat voor de productlijn. De letters A tot K zijn gebruikt voor modelfamilies die we kennen van de huidige line-up. De letter "L" daarentegen verwijst naar een nieuw gekentekend model: "1706 Project", waarvan MO verwacht dat die codenaam voor de Multistrada V4 staat. 

Nieuwe projecten worden bij Ducati altijd met een 4-cijferige code aangeduid. De eerste twee cijfers staan voor het jaar dat het project is gestart, de laatste twee staan voor de specifieke projecten dat jaar. Project 1708 stond voor de Superleggera V4, wat zou betekenen dat de ontwikkeling van de Multi V4 nog voor de Superleggera V4 is gestart. 

Normaal gesproken zou de nieuwe Multistrada V4 vlak voor de EICMA in Milaan zijn onthuld op Ducati's eigen feestje, maar als gevolg van de COVID-19 situatie verwachten we dat de presentatie ook bij Ducati dit jaar geheel online zal zijn, ergens rond die tijd. 



Bron: MO