Zoeken

KTM 690 Duke IV: terug naar de basis

10 november 2011
Kort voor de EICMA was de motor al via YouTube aangekondigd, maar tijdens de persdag van de internationale motorbeurs in Milaan werd door KTM de vierde generatie van de 690 Duke gepresenteerd. Een motor die volgens de Oostenrijkers vanaf de grond opnieuw is ontworpen.

KTM_690_Duke_2012_01

Volgens KTM zijn de engineers met ontwikkeling van de 690 Duke IV teruggegaan naar de basis van de machine. De 2012 690 Duke onderscheidt zich duidelijk van zijn voorganger door het nieuwe design, waarbij de projectiekoplampen het veld hebben moeten ruimen voor een conventioneel exemplaar. Waarmee de motor beter aansluit op de begin dit jaar geïntroduceerde nieuwe 125 Duke.

De lijnen van die 125 Duke zijn ook terug te vinden in de nieuw vormgegeven tank, die minder scherp en agressief zijn geworden, net als het kontje dat het huidige model nog de overtreffende trap van strak was, KTM_690_Duke_2012_02waardoor het geheel een heel stuk vriendelijker overkomt. Ander opvallend punt aan de nieuwe 690 Duke is het uitlaatsysteem, waarvan nu de einddemper naar de zijkant van de motor is verplaatst.

De nieuwe 690 Duke is ook inwendig onderhanden genomen en is nu goed voor een vermogen van 70 pk, waarmee het de krachtigste ééncilinder op de markt is. Bovendien zijn de onderhoudsintervallen van het LC4 blok, dat van nieuwe kop, dubbele bougies en een nieuw gasklephuis met ride-by-wire is voorzien, verlengt naar 10.000, waardoor je wat minder vaak je KTM dealer hoeft te bezoeken. De motor is standaard voorzien van een uitschakelbaar ABS, waarvoor een beroep werd gedaan op Bosch.

Echter, hoe indrukwekkend de lijst met vernieuwingen van de nieuwe 690 Duke ook mag zijn, het meest zijn we onder de indruk van de nieuwe prijsstelling de KTM heeft weten te bewerkstellen. De 2012 690 Duke gaat voor € 7.999,00 over de toonbank en dat zijn er duizend minder dan het huidige model moest kosten.