Honda onthult Forza 750: Integra 2.0
Hoewel er in de persinformatie van de 2021 Forza 750 door Honda met geen woord over wordt gerept is het nieuwe vlaggenschip van de Forza familie in feite een geüpdatet versie van de Integra, die om marketingredenen een naamsverandering is ondergaan. En dat snappen we wel, in technisch opzicht stond de NC750D Integra, zoals z'n naam officieel was, weliswaar op hetzelfde platform als de NC750S (naked) en NC750X (hoogpoter), maar was als scooter tussen twee motorfietsen toch een vreemde eend in de bijt.
Bovendien is de naam Forza al 20 jaar lang een begrip in scooterland in Europa. Een merk binnen een merk, zo je haast kunnen stellen. Beetje wat de Scrambler voor Ducati is. Volgens Honda is het succes van de Forza terug te brengen naar een overtuigende mix van klassieke Grand Touring elementen: onweerlegbare prestaties op de weg en een uitmuntend comfort voor twee. Honda's woorden.
Nog zo'n mooie kreet uit het persbericht: "Met zijn sportieve en wendbare rijgedrag en vinnig motorkarakter is die combinatie is altijd al aanwezig geweest in het Forza-recept, waardoor elke rit opnieuw een sensationele ervaring is."
De Forza 750 is onderhuids in grote lijnen een verbeterde versie van de Integra. Het 745cc paralleltwin blok is gelijk aan dat van de Integra (en X-ADV), maar is aan Euro5 emissie-eisen aangepast en wordt opgegeven voor een topvermogen van 57,8 pk @ 6.750 tpm en een maximum koppel van 69 Nm bij 4.750 toeren per minuut en dat is zelfs een fractie meer dan bij de NC750D.
Het blok heeft dubbele balansassen om trillingen te reduceren, zonder daarbij de typische motorpuls te beïnvloeden die voortkomt uit de ongewone ontstekingsvolgorde en de 270° gefaseerde krukas. Boring x slag staat op 77 x 80 mm. Waar mogelijk nemen motoronderdelen meerdere taken op zich: de krukas drijft de waterpomp aan en één van de balansassen drijft de oliepomp aan. Dat houdt het aantal onderdelen in de motor laag, en maakt het motorblok licht, efficiënt en betrouwbaar.
Voor rijders met een A2-rijbewijs is een 35 kW-versie beschikbaar die ook eenvoudig naar volledig vermogen omgezet kan worden door een Honda-dealer. Tegelijkertijd is het ook mogelijk om de versie met volledig vermogen om te bouwen naar 35 kW door via de Honda-dealer het gasklephuis te vervangen en de ECU opnieuw te mappen.
Honda claimt dat de Forza 750 extreem zuinig is. Gesproken wordt over een verbruik van 3,6 liter per 100 km (27,8 km per liter) in WMTC-mode, wat de scooter in combinatie met de 13,2 liter benzinetank een potentiële actieradius van 370 km moet geven.
Elektronica is de Forza 750 niet vreemd. Ride-by-wire gasklepbediening, door Honda Throttle By Wire genoemd, in combinatie met drie rijmodi en Honda Selectable Torque Control, in de volksmond gewoon tractie controle genoemd, hebben hun weg gevonden naar Honda's maxiscooter. Bij de rijmodi valt er te kiezen uit Standard, Sport, Rain en User, bij de tractie controle heb je de keus uit Level 1, Level 2 en Level 3.
Uiteraard vinden we ook Honda's welbekende DCT semi-automatische transmissie ook in de Forza 750 terug, wat weer is verfijnd ten opzichte van vorige generaties. En het moet worden gezegd: in de meer dan 10 jaar dat Honda dit systeem nu gebruikt hebben ze het aardig onder de knie gekregen. Volgens Honda rijden er inmiddels meer dan 140.000 DCT motoren in Europa rond, dus dat zegt wel genoeg.
Het rijwielgedeelte is in grote lijnen gelijk aan de Integra, met dat verschil dat net als bij de X-ADV Honda nu een 15" achterwiel heeft toegepast in combinatie met een 17" voorwiel, waar de Integra een 17" voor- en achterwiel had. Wel heeft Honda de wielbasis flink vergroot, naar 1.590 mm, doordat een langere aluminium achterbrug is gemonteerd. De balhoofdshoek is met 27° gelijk gebleven, de naloop is met 104 mm wat kleiner gemaakt om dat wat tragere sturen als gevolg van de langere wielbasis te compenseren.
De strakke kuip, die qua styling nu in lijn is met de andere Forza modellen, moet goede bescherming tegen de elementen bieden voor zowel rijder als passagier. Onder het zadel met 790 mm zithoogte is een opslagruimte van 22 liter voor een integraalhelm, daarnaast is er een handschoenenvakje in de kuip. Achteraan vind je USB-oplaadpoort terug. In navolging van andere Honda scooters heeft de Forza 750 nu ook geen contactslot meer, maar een Smart Key.
Dankzij de Smart Key geniet je van extra gebruiksgemak op de Forza 750. De sleutel blijft gewoon in jouw zak en maakt sleutels voor ontsteking, benzineklepje en zadel overbodig. Met de Smart Key in de buurt, heb je genoeg aan een druk op de knop van de hoofdbediening om de motor te activeren en zo ook toegang te krijgen tot de ontsteking, het stuurslot en, via twee tuimelschakelaars, het benzineklepje en het zadel.
De sleutel bedient ook de optionele Smart Top Box en heeft een feedbackfunctie waarmee de richtingaanwijzers gaan knipperen om je motor eenvoudig terug te vinden vanop afstand. Een koppelingsmechanisme in de hoofdschakelaars voorkomt dat het stuur met brute kracht ontgrendelt kan worden.
In het 5-inch TFT-display is het nieuwe Honda Smartphone Voice Control Systeem verwerkt, waarmee de bestuurder zijn of haar smartphone met de Forza 750-interface kan connecteren en zo via stembediening toegang krijgt tot telefoonoproepen, e-mail, muziek en navigatie. Een interne headset in de valhelm is daarvoor een vereiste. De smartphone verbindt met het dashboard via bluetooth en de bediening gaat ook via knoppen op de linkse stuurhelft.
De achterste knipperlichten van de Forza 750 beschikken over een Emergency Stop Signal (ESS)-functie. Als het systeem negatieve acceleratie van meer dan 6,0 m/s2 detecteert bij minstens 53 km/u en waarbij een of beide remmen in werking treden, gaan de gevarenlichten knipperen om andere weggebruikers te waarschuwen dat er een krachtig remmanoeuvre uitgevoerd wordt. Wanneer ABS geactiveerd is, dan verlaagt de drempel naar een negatieve acceleratie van minstens 2,5 m/s2
De waarschuwingslichten schakelen zich automatisch uit en - in plaats van via een eenvoudige timer - vergelijkt het systeem de snelheid van het voor- en achterwiel om uit te rekenen wanneer de gevarenlichten niet meer nodig zijn.