Zoeken

Honda maakt 2012 crossers bekend

5 mei 2011
Het zal nog enkele maanden duren voordat de crossers bij de dealer te aanschouwen zijn, maar Honda heeft alvast het 2012 nieuws van haar motocross machines bekend gemaakt. Meest belangrijke aanpassingen betreffen updates aan het motorblok, verbeterde vering en bredere voetsteunen voor de CRF450R en CRF250R.

Honda_CRF

Het geupdate motocross gamma is niet het enige nieuws wat dit jaar van Honda te verwachten is. Volgens Bill Savino, woordvoerder van Honda Powersports USA, zijn in de loop van het jaar nog meerdere nieuwe modellen te verwachten. Het 2012 motocross gamma is volgens Savino het perfecte voorbeeld van Honda's streven om in de behoefte van de enthousiaste motorrijder te voorzien. Dát is volgens Savino precies waarom mensen Honda weten te waarderen.

Honda_2012_CRF450R
De US uitvoering van de 2012 CRF450R. In hoeverre de Europese uitvoering qua kleurstelling hiervan afwijkt is niet bekend

De grootste aanpassing van de 2012 CRF450R betreft de vering, die flink onderhanden is genomen. Zo is de voorvork voorzien van stijvere buitenpoten, die voor een verbeterde vering en meer acuraat stuurgedrag moeten zorgdragen. Inwendig zijn stijvere vorkveren toegepast, om de klappen bij sprongen beter op te vangen en de motor stabieler te maken bij het naderen van een jump. Aan de achterkant is een nieuw Pro-link systeem aangebracht wat naast verbeterde tractie eveneens een verbeterde vering moet opleveren. Om de stabiliteit te verbeteren zijn bovendien de setting van voor- en achtervering aangepast, evenals de voetsteunen die nu breder zijn uitgevoerd.

Honda_2012_CRF250R
De US uitvoering van de 2012 CRF250R. In hoeverre de Europese uitvoering qua kleurstelling hiervan afwijkt is niet bekend

Evenals zijn grote broer is ook de CRF25R voorzien van nieuwe voor- en achtervering en bredere voetsteunen, maar daar is het bij deze tweeenhalf niet bij gebleven. Ook motorisch is de CRF250R onderhanden genomen door toepassing van een nieuwe cilinderkop met nieuw vormgegeven in- en uitlaatkanalen, een nieuwe nokkenas en nieuwe uitlaatkleppen voor een verbeterde vermogensafgifte bij lage toeren en in het middengebied. Ook het smallere (nu 46 mm) gaskleppenhuis moet daartoe bijdragen en bovendien een verbeterde gasreactie opleveren. Om de levensduur van de krukas te verbeteren is deze nu door middel van inductie gehard.

Honda_CRF150R
Omdat van de 2012 CRF150R(B) nog helemaal geen beeldmateriaal beschikbaar is, nog even een foto uit de oude doos van het 2010 model 

Bij de CRF150R en de van een groter achterwiel en langere achterbrug voorziene CRF150RB is voor 2012 de 37 mm upside-down Showa voorvork en de Pro-Link achtervering voorzien van vernieuwde settings, waardoor hobbels beter geabsorbeerd moeten worden. Motorisch is een nieuwe cilinderkop met verbeterde verbrandingskamer toegepast en is de nokkenas vernieuwd om meer vermogen en koppel te genereren. De nieuwe FCR carburateur met direct aangestuurde acceleratiepomp moet voor een betere gasrespons garant staan.

De nieuwe Honda CRF crossers zullen ergens rond de zomer leverbaar gaan worden, hoeveel ze moeten gaan kosten is nog niet bekend.