Zoeken

Honda CB1100X: nieuwe midsize cross-over?

27 november 2020
Honda werkt aan een nieuw cross-over model dat als de opvolger van de niet bepaald succesvolle Crossrunner kan worden gezien. Tenminste, dat melden Japanse media. De CB1100X wordt aangedreven door de 1100 paralleltwin van de Africa Twin, die deze week ook z'n debuut heeft gemaakt in de Rebel 1100.

Bij het Japanse magazine AutoBy weten ze 't zeker, zo zeker dat ze alvast enkele foto's van hebben gerenderd van hoe de nieuwe CB1100X eruit zo komen te zien. Nu is dit soort nieuws doorgaans met een flinke korrel zout te nemen, ware het niet dat AutoBy het bij de deze week gelanceerde Rebel 1100 in een eerder stadium bij het juiste eind heeft gehad.

Bovendien zou een model als de CB1100X een logische zet van Honda zijn. Honda heeft in ieder geval in Europa afscheid genomen van de V4 - zowel de VFR800 / VFR800X Crossrunner als de VFR1200 / VFR1200X Crosstourer zijn niet op Euro5 aangepast - en dat gat zou perfect kunnen worden gevuld met een motor als de CB1100X. 

Bij Honda houdt men uiteraard de lippen stijf op elkaar, maar we vinden het nieuws wel zeer aannemelijk. De vraag naar hoogpoters is het afgelopen decennium enorm gegroeid en worden tegenwoordig als de vertegenwoordigers van het Toursport segment gezien, getuige modellen als de Kawasaki Versys 1000, Yamaha Tracer 900 en BMW F 900 XR. 

De door AutoBy gemaakte rendering heeft de vorig jaar op de EICMA in Milaan gepresenteerde CB4X als uitgangspunt gehad, maar dan voorzien van het 1100 blok van de Africa Twin. Wat een logische en slimme zet van Honda zou zijn. Het blok ligt toch al op de plank en staat bekend om z'n veelzijdigheid, en hoeft alleen maar op het karakter van een meer straatgeoriënteerd model te worden aangepast. 

En niet onbelangrijk: er is ook al een DCT versie van, iets wat Honda bij steeds meer modellen toe wil gaan passen gezien het feit dat bij de modellen die met DCT leverbaar zijn, meer dan de helft met die semi-automatische transmissie de deur uitgaat. 



Wanneer de CB1100X z'n opwachting zal gaan maken is de vraag, wij gokken ergens in de tweede helft van volgend jaar als 2022 model.