Zoeken

Honda CB1100 RS 5Four: Supervette custom

17 september 2019
Het is dit jaar exact 50 jaar geleden dat door Honda de CB750 werd gelanceerd en om dat op passelijke wijze te vieren heeft Honda UK in samenwerking met custombouw specialist 5Four Motorcycles een supervette gelimiteerde serie uitgebracht. Van de CB1100 RS 5Four zullen er slechts 54 worden gemaakt.

1969. Een jaar dat een grote impact heeft voor motorrijden, omdat de viercilinder Honda CB750 het levenslicht ziet, een motor die - net als de Kawasaki Z1 - als blauwdruk voor de hedendaagse superbike kan worden gezien. 1969 was het jaar dat het zaadje werd geplant. 

Vijf decennia later heeft Honda het erfgoed en de geest van die oorspronkelijke CB vast weten te houden met twee luchtgekoelde viercilinder fietsen - de CB1100 EX en CB1100 RS. Twee motoren die in Honda's fabriek in Kumamoto worden geproduceerd, een productieproces waar volgens Big Red technologie en vakmanschap zijn geïntegreerd, om motoren te creëren met aandacht voor detail. 

2019. Om het 50-jarig lustrum van de CB750 op passende wijze te vieren is Honda UK - met enorm veel respect voor zulk een lange geschiedenis - een samenwerking met 5Four Motorcycles aangegaan voor een gelimiteerde run van unieke custombouw motoren op basis van de CB1100 RS.



De tot de essentie ontkleedde CB1100 RS heeft standaard al de looks van een racer uit die gouden tijd, met meer dan een hint van een café racer en sportieve stuurgeometrie, met bijpassende topkwaliteit Showa vering, radiaal gemonteerde vierzuiger remklauwen voor en gietaluminium spaakwielen. 

Voor Guy Willison, het creatieve brein achter 5Four Motorcycles - een professionele custombouwer die tweewieler faam verwierf in de Britse TV show The Motorcycle Show,

maar ook een begenadigd motorrijder, monteur en tuner is - had de CB1100 RS echter de capaciteit om uit te groeien tot iets bijzonders, iets unieks.

"5Four Motorcycles is ontstaan om je af te zetten van de one-site-fits-all standaard en goed doordachte motoren te bouwen met een cool design, een statement van individualisme, kwaliteit, performance en exclusiviteit," zegt Guy Willison. "Vanaf het moment dat ik de CB1100 RS voor het eerst zag wist ik dat de fiets de potentie had om een volbloed, eenzitter, knallen-en-gaan A en B straatveger te zijn. 

Dus maken we een sterk gelimiteerde productieserie van 54 CB1100 RS 5Four motoren, elke individueel genummerd. Het nummer is subtiel in het nummer 5 van de vernikkelde 5Four badge geëtst en in het kontje van de motor geplaatst. Het spuitwerk moest teruggrijpen naar de periode uit mijn jeugd toen Honda het WK Endurance domineerde met hun rood/wit/blauwe racers. Er zijn geen stickers gebruikt, alles is met de hand gespoten, zelfs het retro Honda logo en de vleugel."



Nu zouden we de CB1100 RS 5Four tot in het kleinste detail kunnen omschrijven, maar aangezien één foto in dit geval meer zegt dan 1000 woorden hebben we maar liefst 54 foto's in de galerij geplaatst, dat scheelt ons een boel tikwerk. 

Een CB1100 RS 5Four bestellen is supersimpel. Een telefoontje naar de lokale Honda dealer en een aanbetaling is genoeg. Honda zal de bestelling bevestigen en je een globale levertijd doorgeven, daarna is het wachten totdat je bericht krijgt dat 'ie kan worden afgehaald. Elke fiets is met de hand gebouwd en de verwachte doorlooptijd is ongeveer drie maanden. En dat voor de prijs van 'slechts' £15.554. 

Da's mooi als je in Engeland woont, maar voor ons in Nederland is het allemaal een stuk ingewikkelder. Maar, niets is onmogelijk. We denken echter dat voordat je 'm hier op kenteken hebt er nog flink wat bij die £15.554 kan worden opgeteld. Zeker als Boris Johnson het volgende maand toch op een harde Brexit aan laat komen.