Zoeken

Harley ontwikkelt 500cc V-Twin

4 september 2013
Harley-Davidson gaat in 2014 een 500cc V-Twin op de markt zetten. De motor zal het komend jaar zijn debuut gaan maken op de Indian Auto Expo in februari en is in eerste instantie voor de Indiase markt bedoeld. Bovendien gaat Harley mogelijk in een later stadium mogelijk een elektrisch aangedreven motor lanceren.

Harley Davidson Street Bob

Al eerder waren er geruchten omtrent een ophanden zijnde 500cc Harley-Davidson, die het Amerikaanse motormerk voor de Indiase en Aziatische markt zou ontwikkelen. Tijdens het 110-jarig feest heeft Harley's Chief Operating Officer Matthew Levatich nu bevestigd dat Harley inderdaad een nieuw 500cc model gaat produceren en tevens de deur opengezet voor de mogelijkheid dat Harley in de toekomst een elektrisch aangedreven motor zal gaan produceren.

Het 500cc model zal naar verwachting zijn opwachting gaan maken tijdens de 2014 Indian Auto Expo. Levatich heeft de motor al gereden en volgens hem is de motor lichtvoetig, licht van gewicht, heeft 'ie een lage zit en soepel gas en remmen. Volgens Levatich ziet de motor er geweldig uit, klinkt 'ie geweldig en is het een échte Harley met een goede prijs.

Matthew Levatich:
We willen de motor zo snel als mogelijk op de markt zetten, maar hij moet wel goed zijn. Nieuwe motoren zijn gecompliceerd en we moeten alles goed hebben vanuit oogpunt van duurzaamheid, betrouwbaarheid en vertrouwen. Van de andere kant zijn zaken als het rijwielgedeelte en andere zaken veel eenvoudiger.

Zoals de huidige Harley modellen die in India worden geassembleerd zal ook het nieuwe 500cc model in eerste instantie voor de lokale markt zijn bedoeld. De motor zal echter ook perfect zijn voor het Europese continent, dankzij het nieuwe A2 rijbewijs en bijbehorende 48 pk klasse.

Levatich:
De Amerikaanse kwaliteiten van een Harley zijn erg belangrijk voor de mensen. Het letterlijke 'waar komt deze schokbreker vandaan' onderdeel is minder belangrijk, zolang het maar de spirit en de ziel van Amerika heeft. We hebben Harley-Davidson fabrieken in India en Brazilië - kunnen we die faciliteiten en expertise naar een niveau brengen dat het bijvoorbeeld de Indiase klant sneller kan bereiken?
We staan steeds meer open voor dit soort zaken, maar we begrijpen het belang van 'made in America' - de Amerikaanse kwaliteit, geest en integriteit die voor onze klanten zo belangrijk.

Volgens Levatich is een elektrisch aangedreven Harley-Davidson minder een ver van m'n bed show dan zou worden verwacht. Hoewel daar op dit moment nog niet aan wordt gewerkt, is het idee volgens Levatich intrigerend.

Levatich:
Ik wordt soms gevraagd… of er een elektrische Harley-Davidson gaat komen. Mensen zouden zeggen "Ammehoela". Maar waarom niet: onze engineers zijn nogal geïntrigeerd door het idee van hoe een elektrische Harley-Davidson er uit zou komen te zien, zou klinken en zou rijden. En zou het visceraal zijn, zou het emotioneel zijn, zou het heerlijk zijn. Ik geloof zeker dat er een manier is om dat te realiseren en dat zou erg opwindend zijn.

Bron: Gizmag