Zoeken

Harley-Davidson Softail Slim: old-school minimalisme

2 februari 2012
Harley-Davidson heeft op de vooravond van het 2012 seizoen een tweetal nieuwe modellen gelanceerd. We trappen af met de Softail Slim, een minimalistische old-school Softail met het iconische Harley-Davidson design dat moet denken aan de klassieke custom-bobbers uit de jaren '50 van de vorige eeuw.

Harley-Davidson_Softail_Slim_2012_01

Herleid een Harley-Davidson Softail tot de essentie en je hebt de Slim, aldus de Amerikanen in de persinformatie die vandaag van het nieuwe model is vrijgegeven. Van de smalle achterkant tot het korte voorspatbord, Harley-Davidson_Softail_Slim_2012_04van het solozadel tot h et minimale gebruik van chroom, volgens Harley is er gewoonweg minder van de Slim.

Uitgangspunt van de Slim was het motorblok opnieuw de blikvanger van de motorfiets te maken. Dus werd de Softail op dieet gezet om de omvang van de fiets te verkleinen. Zo heeft Harley, om de achterkant van de motorfiets eenvoudig en strak te houden, de combinatie rem-, knipper- en achterlicht in één behuizing geplaatst. De steunen van het achterspartbord liggen daarentegen bloot, waardoor het gesmede staal en de bevestigingsbouten in het zichtveld zitten.

Een dunne voorgevormde zwart leren riem bedekt de naad van de brandstoftank. Het motorblok wordt afgewerkt met gepolijste in plaats van chromen deksels en zwarte cilinders. Harley-Davidson_Softail_Slim_2012_03Het voorspatbord is verkort om de dikke voorband zichtbaarder te maken. Het Hollywood-stuur, te herkennen aan zijn brede kromming en verstevigende dwars geplaatste buis, was oorspronkelijk een accessoire voor vooroorlogse Harley-Davidson modellen met een Springer voorvork.

De Slim wordt aangedreven door het van Automatic Compression Release (ACR) voorziene Twin Cam 103B contragebalanceerd motorblok, dat volgens opgave goed moet zijn voor een koppel van 132 Nm bij 3.250 toeren per minuut. De V-Twin is voorzien van zwarte poedercoating en gepolijste deksels. Het Softail-rijwielgedeelte heeft de strakke lijnen van een vintage hardtailframe, maar is onderhuids voorzien van horizontaal geplaatste achtervering die een comfortabel rijgedrag waarborgt.

Met de combinatie van een zithoogte van 650mm en brede treeplanken moet de Slim rijcomfort voor een diverse groep rijders bieden. Daarbij is er voor de Slim een vervangend ‘pull-back’ stuur beschikbaar uit de Genuine Motor Accessories lijn die het stuur 5 cm naar de rijder toebrengt.

Harley-Davidson_Softail_Slim_2012_02

Hoeveel de Softail Slim moet gaan kosten en vanaf wanneer de motor leverbaar is, is nog niet bekend.