Zoeken

Elektrische Suzuki Burgman in de pijplijn

20 juni 2022
Bij Suzuki wordt aan een elektrisch aangedreven scooter gewerkt die op de bekende Burgman is gebaseerd. Het Japanse merk uit Hamamatsu heeft namelijk recent pantent voor een elektrische scooter aangevraagd.

 

Waar in de automotive industrie de transitie naar elektrisch inmiddels op volle toeren draait begint ook in de motorindustrie elektrisch langzaam op gang te komen. Zo ook bij Suzuki, waar volgens de laatste informatie hard aan een elektrische scooter wordt gewerkt. 

Nu heeft Suzuki in het verleden wel vaker een elektrisch conceptmodel gepresenteerd, maar meer dan dat is het tot op heden eigenlijk nog nooit geweest. De transitie naar zero-emission aandrijving is echter wel de reden dat Suzuki zich aan het eind van dit seizoen uit de MotoGP terugtrekt.

In tegenstelling tot de waterstof brandstofcel Burgman, die al meer dan 10 jaar volop is getest en in 2011 typegoedkeuring in de EU kreeg, lijkt Suzuki nu toch voor een meer conventionele elektrisch aangedreven variant te willen gaan. Voor waterstof is het op dit moment nog te vroeg. 

Voor de nu gepatenteerde elektrisch aangedreven motorscooter heeft Suzuki de Burgman 125 als uitgangspunt genomen. De patenttekeningen tonen een scooter met onderhuids hetzelfde frame met daarin gemonteerd de elektrische aandrijving. Opmerkelijk, veel fabrikanten kiezen er juist bij scooters voor om de aandrijving in de achterbrug onder te brengen, om in de centrale sectie ruimte te laten voor opbergruimte of een accupakket. 

Dat Suzuki patent voor de elektrische Burgman heeft aangevraagd wil nog niet zeggen dat 'ie ook daadwerkelijk in productie zal worden genomen. Het zou niet de eerste aanvraag zijn waar uiteindelijk niks mee wordt gedaan, bovendien heeft ook Suzuki het convenant ondertekend voor de gezamenlijke ontwikkeling van wisselbare accupakketten. Van de andere kant zou het heel goed denkbaar zijn dat 'ie door Suzuki als soort van 'tussenoplossing' op de markt wordt gezet.