Zoeken

Ducati Monster 1200 25 Anniversario: gelimiteerd feestvarken

27 juni 2018
We hadden het kunnen verwachten. In het jaar dat Ducati de 25e verjaardag van de Monster viert hebben de Italianen een speciale versie van de Monster 1200 uitgebracht: de Monster 1200 25° Anniversario, die in een oplage van slechts 500 stuks zal worden geproduceerd.

De Ducati Monster. Voor het eerst gepresenteerd op de 1992 Internationale Fahrrad- und Motorrad- Ausstellung IFMA in Keulen en een start van productie op 5 maart het jaar daarna werd de Monster al snel een icoon in de motorwereld. Het model was verantwoordelijk voor de komst van een nieuwe Naked Sport segment en werd omringd door een steeds groter wordende groep, de Monster fans. Om de eerste 25 jaar geschiedenis te vieren van het meest iconische model dat in de fabriek in Borgo Panigale is geproduceerd -

sinds z'n lancering zijn er meer dan 325.000 Monsters gemaakt - heeft Ducati besloten een gelimiteerde Monster 1200 25° Anniversario te ontwikkelen. 

De Monster 1200 25° Anniversary belichaamt volgens Ducati de maximale expressie van een Naked Sports fiets, oftewel de ultieme Naked Sports. Straffe woorden van Ducati, maar ze zullen er ongetwijfeld de ultieme Ducati Naked Sports mee hebben bedoeld. De motor onderscheidt zich om te beginnen door z'n subtiele tricolore kleurstelling over het koplampkuipje, de benzinetank en de afdekkap van de duozit, die is geïnspireerd door de 2008 Monster S4RS Testastretta Tricolore. 

Naast de zonder meer geslaagde kleurstelling heft Ducati ook het zadel van een ander stiksel voorzien, inclusief 25th Anniversary logo. Het goud-gekeurde frame en gesmede Marchesini wielen me W spaken in dezelfde kleur zijn een ander onderscheidend item op de Anniversario. Verder zijn flink wat onderdelen nu in carbon uitgevoerd en zijn er talloze aftermarket onderdelen van Rizoma op de Monster geschroefd, wat een - al zeggen we het zelf - een best wel geslaagde special heeft opgeleverd. 

Wat rijwielgedeelte betreft heeft Ducati de Monster 1200 25° Anniversario voorzien van het beste wat je kunt wensen voor een Naked Sport fiets: een dikke 48 mm Öhlins upside down voorvork die uiteraard op alle vlakken instelbaar is, een Öhlins achtershock die eveneens volledig kan worden
ingesteld, net als de stuurdemper die eveneens van de Zweedse firma afkomstig is. En dan zijn er nog de remmen, 330 mm schrijven voor in combinatie met Brembo M50 Monoblocs staan garant voor het betere remwerk. Uiteraard met Bosch bochten-ABS.

Oh ja, de Monster 1200 25° Anniversario is opgegeven voor een topvermogen van 147 pk bij 9.250 toeren en een koppel van 124 Nm bij 7.750 toeren per minuut. Deze laatste evolutie van het Testastretta 11° motorblok heeft een onderhoudsvriendelijke interval van 30.000 kilometer voor wat inspectie van de kleppen aangaat. Net als de gewone 1200 heeft deze 25° Anniversario drie verschillende rijmodi (Sport, Touring en Urban), welke alle drie nog naar eigen geur en smaak kunnen worden aangepast, 8 standen tractie controle en een quickshifter met autoblipper voor het terugschakelen. 



De Monster 25° Anniversario wordt in Europa leverbaar vanaf september dit jaar, oktober in Japan, november in de VS en december in Australië, maar kan nu al bij de Ducati dealer worden besteld. Hoeveel 'ie moet gaan kosten is nog niet bekend.