Zoeken

Ducati 798 Desmosport R by Oberdan Bezzi

23 maart 2012
Ducati heeft met de lancering van de 1199 Panigale een verdomd goede fiets neergezet, maar het zichzelf tevend verdomd lastig gemaakt daar in de toekomst een kleine versie van op de markt te gaan zetten. Onze Italiaanse ontwerper Obendan Bezzi nam een voorproefje op hoe deze fiets er uit zou kunnen komen te zien.

Ducati_798R_Desmosport_01

Tijdens de introductie van de Panigale in Abu Dhabi wist Ducati's technisch directeur Andrea Forni ons al te vertellen dat we voorlopig niet op een kleinere versie van de fiets, die in de wandelgangen al tot 799 is gedoopt, hoeven te rekenen. Ducati_798R_Desmosport_02Het ijzersterke punt van de 748, 749 en 848 is altijd de prijsstelling geweest, die dankzij toepassing van goedkopere technieken beduidend lager lag ten opzichte van de dikke superbike, maar volgens Forni is dat bij een kleinere versie van de Panigale een stuk moeilijker te realiseren.

Een oplossing voor dit probleem is deze door Oberdan Bezzi ontworpen 798 Desmosport R, waarvan het uitgangspunt een betaalbare variant op het Panigale thema was. Het superquadro motorblok met monocoque rijwielgedeelte heeft plaatsgemaakt voor Ducati's welbekende trellis buizenframe met - beduidend goedkopere - luchtgekoelde L-Twin. Dit zou een motor met een vermogen van rond de 100 pk en een gewicht van 165 kilo kunnen opleveren, die voor een Italiaanse prijs van € 9000 op de markt zou kunnen worden gezet. En daarmee best wel eens een kaskraker zou kunnen worden.