Zoeken

Deus Sacred Cow: Australian Classic Custom

21 januari 2010

Dat je niet per definitie een Triumph Bonneville of Amerikaanse V-Twin moet hebben om een fraaie klassieker te kunnen bouwen, daarvan is de Sacred Cow van het Australische Deus het levende bewijs.

Deus_Sacred_Cow_W650_01.jpg

Voor diegenen die niet in de buurt van Camperdown Sydney woonachtig zijn zal de naam Deus waarschijnlijk geen bellen doen rinkelen. En dat is niet vreemd, Deus is namelijk een compleet ander soort van motorfiets bedrijf. DDeus_Sacred_Cow_W650_10.jpgeus promoot en viert een custom motorfiets cultuur met Europese en Amerikaanse motoren uit de jaren '40 van de vorige eeuw, die recentelijk door een groep enthousiastelingen uit Japan, Amerika en Australië weer nieuw leven in zijn geblazen.

Hoewel de verkoop van motorfietsen en onderdelen, van Yamaha SR400 en TW220's tot Kawasaki W650's, core business is van Deus moet je niet vreemd opkijken als je in de showroom andere zaken tegen zult komen, zoals mountainbikes, boeken, hifi systemen, auto's, schilderijen en een complete Deus kledinglijn. Voor dat laatste zijn zelfs vestigingen in Europa, Amerika, Azië en Nieuw Zeeland geopend.

Deus_Sacred_Cow_W650_02.jpgDeus_Sacred_Cow_W650_04.jpg

Uitgangspunt van deze door Deus ontwikkelde heilige koe was een Kawasaki W650, die stevig onderhanden werd genomen door de Australische Custombouwers. Grootste verandering zit 'm, naast het opboren van de parelleltwin tot 730cc, zondermeer in het frame waarvan de achterschokbrekers werden ingeruild voor een starre 'hardtail' verbinding. In ruil daarvoor kreeg de fiets een verend zadel wat voor de broodnodige comfort moet zorgen.

Deus_Sacred_Cow_W650_06.jpgDeus_Sacred_Cow_W650_07.jpg
Deus_Sacred_Cow_W650_08.jpgDeus_Sacred_Cow_W650_09.jpg

De Sacred Cow is een afgeleide van de Deus Bobbersake, maar dan met de nodige Triumph onderdelen. Zo deden de trommelrem voor en benzinetank ooit dienst in een Triumph T120. De klassieke koplamp, het handgevormde achterspatbord met 'sparto' achterlicht en de 'pea shooter' dubbele uitlaten moeten het klassieke aspect van de motor versterken.

Deus_Sacred_Cow_W650_05.jpgDeus_Sacred_Cow_W650_03.jpg

Goedkoop is deze motor niet, de motor staat te koop voor 32.000 Australische Dollars, en dat is bij de huidige koers nog altijd € 20.714,85.