Zoeken

Brixton Motorcycles: Oostenrijk-Japan-China Connection

9 november 2017
KSR Group, de Oostenrijkse firma die mede verantwoordelijk is voor de revival van Lambretta, had op de EIMCA nog een tweede nieuwtje te melden. Het eveneens door de KRS Group opgerichte merk Brixton presenteerde twee nieuwe modellen in Milaan, de BX125 Haycroft en de Brixton BX250.

Dikke kans dat je d’r nog nooit van hebt gehoord. Brixton. Een compleet nieuw merk dat twee jaar geleden voor het eerst op de EICMA in Milaan werd gepresenteerd. Het idee achter Brixton lijkt haast een kopie te zijn van het Franse Mash, dat net even wat langer op de markt is. In eigen huis motoren ontwikkelen voor de onderkant van de markt, die vervolgens in China conform eigen kwaliteitseisen worden geproduceerd. 

In tegenstelling tot de Fransen hebben ze bij de KRS Group voor een iets complexere constructie gekozen. Het ontwerp van de motoren wordt in eigen huis in Oostenrijk gedaan, de ontwikkeling van het prototype door een Japanse partner, terwijl de productie zelf in China plaatsvindt. Veel testwerk vindt zowel in Oostenrijk en China plaats, waar de KRS Group over 5 testcentra beschikt. 

Twee jaar geleden maakte Brixton, dat vernoemd is naar een wijk in Londen, zijn opwachting op de EIMCA in Milaan, waarna de marktlancering van het eerste model, de BX 125 begin 2017 volgde. “Klassiek design, moderne technologie, hoogwaardig vakmanschap en motoren uit Japanse ontwikkeling,” zo omschrijft KRS de BX125. Tekst die zo in een brochure van Mash had kunnen staan, behalve dan dat Japanse deel. 

Naar eigen zeggen was de BX 125 van meet af aan een knallend succes en is het een van de meest populaire motoren in de 125cc categorie in bijna alle Europese landen, hoewel keiharde cijfers niet worden genoemd. Vooruit, eentje dan: bij z’n eerste presentatie op de Vietnam Motorcycle Show in mei 2017 werden op de beursstand zelf meteen 500 motoren aan eindklanten verkocht. 

In tegenstelling tot België is Brixton momenteel nog niet bij ons in Nederland leverbaar, maar dat gaat in de nabije toekomst wel gebeuren. Na het initiële succes in Europa en Vietnam ligt de KSR Group dit bij het ondertekenen van contacten met bijna 50 andere landen wereldwijd. Om aan de toekomstige wereldwijde vraag te kunnen voldoen heeft de KSR Group in China al volop in een nieuwe fabriek geïnvesteerd. 

Naast de inmiddels al leverbare BX 125, BX 125 R Café Racer en BX 125 X, die vanaf 2018 ook optioneel met ABS leverbaar zullen zijn, presenteerde Brixton in Milaan twee nieuwe modellen: de BX 125 Haycroft en de BX 250. 

BX 125 Haycroft

De sportieve BX 125 Haycroft is een klassiek ogende naked met klein koplampkuipje, wat tegenwoordig helemaal hip en trendy is - de BMW R NineT Racer, Triumph Thruxton Caféracer en nieuwe Kawasaki Z900RS Café zijn daar sprekende voorbeelden van. De sportieve look van het aerodynamische koplampkuipje wordt beklemtoond door speciale voetsteunen en een verwisselbare uitlaat. 

Liefhebbers die nu al hun zinnen op de Haycroft hebben gezet zullen er wel snel bij moeten zijn, die fiets die vernoemd is naar een straat in het Londense Brixton district zal slechts in een gelimiteerde oplage van 444 stuks worden geproduceerd. 

BX 250

Naast de BX 125 Haycroft presenteerde Brixton ook de BX 250, het eerste model met een 250cc aandrijving. Nou zou je denken, aha, da’s dus een 125 waarvan de cilinderinhoud is vergroot, maar volgens de Oostenrijkers heb je ’t dan volledig mis. De BX 250 is namelijk niet alleen een BX 125 met een groter motorblok, maar een compleet herontwerpen model, in een onafhankelijke stijl met lED koplamp, LED knipperlichten en een LED achterlicht met de kentekenplaathouder naar de zijkant verplaatst. 

Net als de 125 is ook het blok van de 250 door de Japanse partner ontwikkeld. De upside down voorvork en banden met moppenprofiel geven de BX 250 een stoere uitstraling, de twee achterschokbrekers zijn instelbaar. Onder het motto “elke richting - zolang het je eigen is” kan de BX 250 naar eigen geur en smaak worden aangepast, bijvoorbeeld met een individueel op maat gemaakte houten design op de tank.