Zoeken

BMW werkt aan een R 12?

26 februari 2021
Volgens de laatste geruchten wordt bij BMW Motorrad hard gewerkt aan een kleinere versie van de R 18. De R 12 zou volgens die geruchten dezelfde styling hebben als de R 18, maar dan met het 1.170cc blok van de R nineT.

"Ik kan je niets vertellen", zegt BMW Motorrad Nederland's vriendelijke PR dame Tamara Villani desgevraagd als wij haar met het laatste gerucht confronteren dat er een R 12 aan zit te komen. "Niet omdat ik niks zou mogen zeggen, maar omdat ik er echt niks van weet. Het is voor het eerst dat ik hier nu van verneem en dus moet ik jullie het antwoord schuldig blijven. Ik heb er nog niks over gehoord."

Nu begrijpen wij maar al te goed dat recht op de man, excuus... vrouw, afvragen eigenlijk zinloos was, mocht ze het al hebben geweten dan zou ze dat natuurlijk never nooit hebben mogen bevestigen, maar ja... voor hetzelfde geld had ze zich natuurlijk kunnen verspreken.

Waar 't om draait? Meerdere media melden sinds gisteren dat een gerucht de ronde doet dat bij BMW aan een kleine versie van de R 18 wordt gewerkt, de R 12. Hoewel het uiteraard onbevestigde geruchten betreft klinkt het echter zeer aannemelijk. Met een R 12 als instapmodel zou BMW haar Cruiser familie een stuk toegankelijker kunnen maken. 

Het lichtere blok zou de fiets niet alleen een stuk lichter en wendbaarder maken, maar doordat het blok al in de R nineT familie wordt gebruikt zou productietechnisch behoorlijk op kosten kunnen worden bespaard, waardoor de R 12 ten opzichte van de R18 flink goedkoper zou worden.

Nu horen we je al denken: "maar Cruiser 1.0 is toch geflopt omdat die veel te weinig cilinderinhoud had?" Dat klopt helemaal, maar het verschil is dat de R 12 het instapmodel wordt van BMW's Cruiser familie en de klant dus de keuze heeft tussen de 1800 en de 1200 Boxertwin. 

De toekomst zal het ons leren, maar als wij ons geld erop zouden moeten zetten, dan zouden we kiezen voor 'waar'.