Zoeken

BMW S1000RR HP4 voor 2013 in de pijplijn?

23 juli 2012
BMW gaat een sportieve versie van haar S1000RR supersport op de markt brengen, zo is op de website van onze Spaanse collega's Soymotero te lezen. Bij de S1000RR HP4 moet volgens de Spanjaarden zo'n tien aan gewicht zijn bespaard, en bovendien moet de fiets van DDC elektronische vering zijn voorzien.

BMW_S1000RR_HP4

Hoewel het idee van een sterk gepimpte S1000RR geeneens zo verkeerd is zetten wij vraagtekens bij deze door Soymotero tot S1000RR HP4 gedoopte machine. Met de fiets zou BMW tegengas willen geven aan de Ducati 1199 Panigale, die op dit moment zo'n beetje de enige goed verkopende supersport machine is. Waarbij de term goed meer in verhouding tot de rest moet worden gezien.

De S1000RR HP4 is volgens Soymotero motorisch en rijwieltechnisch gezien identiek aan het huidige model, het zijn de details die bij de HP4 het verschil moeten maken. Zo moet de fiets van BMW's in speciale kleuren gespoten Competition Pack zijn voorzien, wat ondermeer carbon kuipdelen, een eenzitter, speciale voetsteunen en clipons omvat.

Verder moeten de standaard wielen het veld hebben geruimd voor gesmede aluminium exemplaren en moet de fiets een Akrapovic uitlaatsysteem aangemeten hebben gekregen. In totaal zou op deze manier 9 kilo aan gewicht zijn bespaard. Qua vering zou volgens Soymotero DDC (dynamiek damping control) elektronische vering worden toegepast, hoewel daar op de foto niets van terug te vinden is.

Motorisch gezien moet de fiets nog steeds over het de vier power-modussen (Rain, Sport, Race en Slick) beschikken, met een in 7 standen instelbaar traction control, waarbij voor het eerst - en in navolging van Aprilia's RSV4 APRC - een in drie standen instelbaar launch control moet zijn toegepast.  

In hoeverre deze S1000RR HP4 in deze komkommertijd gewoon een -welliswaar fraai- opgeleukte S1000RR is of een 2013 HP4, daarvoor zullen we nog tot september moeten wachten. Dan zal volgens Soymotero de fiets door BMW worden gepresenteerd, waarna hij op de Intermot en EICMA dit jaar voor het eerst aan het grote publiek zal worden getoond.

Bron: Soymotero