Zoeken

BMW R 1300 GS in het wild gespot

29 juni 2021
De 1250 is nog maar een paar jaar op de markt, maar bij BMW wordt er al hard aan de volgende GS-generatie gewerkt. Een prototype van de nieuwe GS is tijdens testwerkzaamheden in de zandbak gespot.

De BMW Boxer-GS mag dan al 40 jaar de ongekroonde koning zijn van het allroad segment, maar de Duitsers weten ook maar al te goed dat stilstand achteruitgang betekent. En dus, hoe verdomd goed de huidige, in het najaar van 2018 gepresenteerde R 1250 GS ook mag zijn, wordt momenteel al in het diepste geheim keihard aan de volgende generatie gewerkt. 

Het meest opmerkelijke aan dit in het wild gespotte prototype is dat BMW hoezen om de cilinderkoppen heeft gedaan, waarschijnlijk om de doorontwikkeling van de ShiftCam variabele nokkenassen aan het zicht te onttrekken. Wel is duidelijk te zien dat de nieuwe GS, die vermoedelijk als R 1300 GS door het leven zal gaan, over een compleet nieuw uitlaatsysteem beschikt dat duidelijk compacter is.

Het is te verwachten dat het nieuwe blok wat prestaties betreft over de hele linie er wel wat vermogen en koppel bij zal gaan krijgen, maar de belangrijkste reden zal ongetwijfeld de aanstaande Euro5b-norm zijn, die in 2024 van kracht gaat en onder andere striktere geluidseisen met zich meebrengt. 

Als we de geruchtenmolen mogen geloven wordt de GS familie met 2 nieuwe modellen uitgebreid: de M 1300 GS, die op offroad gebruik is gericht en daarmee als tegenhanger van de 1290 Super Adventure R kan worden gezien, en de R 1400 GS, die de plaats van de huidige R 1250 GS Adventure in zal gaan nemen.