Zoeken

BMW Motorrad deponeert naam "Roctane"

25 mei 2022
BMW Motorrad heeft in eigen land recent de naam "Roctane" gedeponeerd en heeft de internationale rechten op de titel aangevraagd met de intentie deze voor een toekomstig model te gebruiken. Is dit de productieversie van de Concept R 18 /2?

Waar BMW Motorrad normaal gesproken namen deponeert die gemakkelijk naar nieuwe modellen te herleiden zijn hebben de Duitsers het de media ditmaal een stuk lastiger gemaakt met de recent gedeponeerde naam "Roctane". 

Zo was het niet moeilijk om de naam M 1000 RR ter herleiden, evenals M 1300 GS en M 1000 XR. Of R 12, wat naar verwachting het kleinere broertje gaat worden van de R 18. Bij de naam "Roctane" is dat echter een stuk lastiger, maar we proberen een poging te doen.

Het feit dat de naam Roctane met een R begint is een sterke aanwijzing dat het nieuwe model door een boxermotor wordt aangedreven - per slot van rekening begint de boxer-familie steevast met een R. Dat de letter R niet door een getal wordt gevolgd is niet nieuw, de R nineT familie is daar het levende voorbeeld van. 

Als de Roctane inderdaad door een boxermotor wordt aangedreven rest de vraag of dit de R 18 of de aanstaande R 12 zal zijn. Wij zetten ons geld in op de eerste, je zou de naam Roctane ook als R Octane kunnen zien, wat een zeer passende naam voor een performance cruiser zou kunnen zijn. 

En laat BMW in 2019 nog voor de officiële onthulling van de R 18 nou precies zo'n performance cruiser als conceptmodel hebben gepresenteerd: de Concept R 18 /2. Met de Concept R 18 /2 wilde BMW Motorrad laten zien hoe de massieve 1.802 cc luchtgekoelde boxercruiser er in sportieve trim uit zou kunnen zien. Als tegenhanger van de XDiavel en Rocket 3.

Het kan echter nog wel even duren voordat we zullen weten wat BMW Motorrad voor ons met de "Roctane" in petto heeft. Als je bedenkt dat BMW in 2019 de naam M 1300 GS heeft gedeponeerd en de fiets naar verwachting in 2023 in productie zal worden genomen kan het nog duren tot na 2025 voordat we antwoord hebben op die vraag.