Zoeken

BMW kondigt kleintje RR aan... in India

8 juni 2022
Er zit een kleintje S 1000 RR aan te komen bij BMW. Dat wil zeggen: in India. BMW Motorrad India heeft namelijk op haar YouTube kanaal een teaservideo geplaatst waarin een nieuwe RR wordt aangekondigd, wat vermoedelijk de nieuwe G 310 RR zal zijn.

We snappen het wel. Supersport motoren zijn hier weliswaar al jaren over hun hoogtepunt heen, maar spreken aan de andere kant van deze aardkloot in landen als India en Indonesië enorm tot de verbeelding. En dan vooral in het lichte, betaalbare segment tot pak 'm beet zo'n 400cc. 

In een 11 seconden durende video heeft BMW Motorrad India nu een nieuwe RR aangekondigd, welke binnenkort zal worden onthuld. Nu weten ook wij ditmaal niet om welke motor het gaat, maar we hebben wel een zeer sterk vermoeden wat 't zal zijn. 

BMW's Indiase partner TVS heeft namelijk al flink wat jaartjes geleden de Apache RR 310 op de markt gezet, een eencilinder supersport die wat specificaties betreft veel overeenkomsten heeft met de G 310 R Naked van BMW. Dezelfde 312cc eencilinder, goed voor 34 pk, en in basis hetzelfde rijwielgedeelte.

De stap om daar dan een versie met BMW logo van op de markt te brengen is dan een kleine stap. Het enige wat ze hoeven te doen om er een échte BMW van te maken is ervoor zorgen dat het design zeer dicht bij dat van de huidige S 1000 RR staat. Of misschien beter nog, de M 1000 RR. 

Mocht de G 310 RR in technisch opzicht gelijk zijn aan de TVS Apache RR 310, dan zou d'r ook in Europa best een serieuze markt voor kunnen zijn, mits ze de prijs een beetje acceptabel kunnen houden. De Apache is namelijk zeer rijkelijk uitgerust. Om te beginnen heeft de Apache RR 310 namelijk maar liefst 4 rijmodi - Sport, Track, Urban en Rain. In Sport en Track levert de 312ccc eencilinder 34 pk bij 9.700 tpm en 27,3 Nm koppel bij 7.700 tpm, in Urban en Rain is dat tot 25,8 pk @ 7.600 tpm en 25 Nm @ 6.700 tpm afgeroomd. Meerdere rijmodi betekent dus ook dat 'ie geen oldskool gaskabel, maar moderne ride-by-wire gasklepbediening heeft.

Daarnaast is bij de Apache een 5" TFT-kleurendisplay toegepast dat verticaal - net als een smartphone - is gemonteerd. Uiteraard met Bluetooth connectiviteit, zodat je de fiets aan de TVS app kont koppelen. Zelf noemen ze het TFT trouwens een Multi Information Race Computer. Het display kent verschillende layouts en kan via de app ook als navigatie worden gebruikt. 

Het meest overtuigende argument dat het nu aangekondigde model inderdaad de G 310 RR betreft zit echter in de 11 seconden video zelf. Het beeld van het achterlicht, met RR logo in de kentekenplaathouder, is namelijk exact gelijk aan dat van de Apache RR 310. 

Een tweede op Instagram geplaatste video toont de onderste halve meter van de RR, die zichtbaar wordt als een roldeur omhoog wordt gedaan. Een ook dat plaatje is exact gelijk aan de Apache. 

De G 310 RR zal door BMW Motorrad India op 15 juli worden onthuld, of 'ie ook naar Europa zal worden gehaald is op dit moment nog niet bekend.