Zoeken

BMW HP Kunst: Franse kunst op wielen

8 april 2010

Je zou haast denken dat het idee van de ontwerpafdeling van BMW was gekomen, maar het waren toch echt vier Franse studenten die dit opmerkelijke design onder de naam HP Kunst hebben ontwikkeld.

BMW_HP_KUNST_1.jpg

Arik Schwartz, Benoit Czyz, Charles Edouard Berche en Vincent Motreuil zijn vier studenten van de ISD de Valenciennes, ofwel de Internationale design school van Valenciennes, die als ontwerp project deze BMW HP Kunst ontwikkelden.

De naam van de fiets werd doelbewust gekozen, aangezien BMW haar HP modellen als exclusieve High Performance motoren neer heeft willen zetten. Helemaal origineel is het concept naar onze mening niet, het team was duidelijk beinvloed door BMW's eigen Concept 6 design wat het afgelopen jaar het prokstuk van de Duitsers op de EICMA in Milaan was.

BMW_HP_KUNST_2.jpgBMW_HP_KUNST_3.jpg
BMW_HP_KUNST_4.jpg

De HP Kunst is een brandstofcel motorfiets, die wordt aangedreven door een 136 pk sterke elektromotor die in een aluminium rijwielgedeelte is opgehangen. De Cryogene waterstof tank heeft een capaciteit van 20 liter, de opgewekte stroom wordt opgeslagen in LiPo accu's. De motor werd verder voorzien van elektronisch geregelde remmen en bediening en elektromagnetische vering.

Volgens de Franse ontwerpers moet de HP Kunst worden gezien als een millieuvriendelijke motor die het temparament heeft van een Supermotard en de sportiviteit van een roadster. Asymmetrisch, dynamisch en vooral spectaculair ogend.

BMW_HP_KUNST_5.jpg

Geen idee hoe dit in de praktijk zou rijden, maar het project is zo goed opgezet dat het van BMW zelf afkomstig had kunnen zijn.