Zoeken

BMW C Evolution elektrische scooter vanaf mei leverbaar

14 februari 2014
Op de Motorbeurs in Utrecht is hij voor het Nederlandse publiek voor het eerst in levende lijve te zien, maar vanaf 2 mei is de C Evolution, BMW's elektrisch aangedreven motorscooter, leverbaar. Prijskaartje: vijftienduizendvijfhonderdentwintig euro.

BMW C-Evolution

De BMW C Evolution wordt aangedreven door een 15 pk vloeistofgekoelde elektromotor en is daardoor geschikt voor het A1 rijbewijs, hoewel we ons niet kunnen voorstellen dat het de droom van een 18-jarige is om een elektrische scooter te kunnen rijden. Laat staan dat 'ie effe 15.000 euro aftikt.

Tijdens acceleratie kan de krachtbron trouwens wel tijdelijk een piekvermogen van 47 pk leveren, waardoor de C Evolution toch nog binnen 6,2 seconden naar de 100 km/u zal accelereren. De topsnelheid is begrensd op 120 km/u en als rijder heb je keuze uit 4 rijmodi: Road, Eco Pro, Sail en Dynamic. Opladen van de accu duurt 4 uur bij een stroomsterkte van 12 ampère.

Net als alle andere producten van BMW Motorrad is ook de BMW C evolution standaard uitgerust met ABS en krachtige schijfremmen. Torque Control Assist (TCA) moet voor perfecte controle bij wegrijden, accelereren en afremmen zorgen. Het systeem begrenst de trekkracht van de motor afhankelijk van de mate van wielslip. Gaat het achterwiel glijden bij het terugwinnen van remenergie, dan wordt de mate van recuperatie beperkt.

De BMW C evolution heeft verder onder meer achteruitrijassistentie (een handige hulp bij stapvoets manoeuvreren), LED-dagrijverlichting en een grote TFT-kleurendisplay. De boordcomputer geeft informatie over het gemiddelde energieverbruik in kWh/100 km, de geleverde stroomkracht, de laadstatus van de accu, de gemiddelde snelheid, het voltage van het elektrische boordnet en het hoogspanningssysteem en de resterende actieradius. In dat laatste geval houdt de boordcomputer rekening met de ingestelde rijmodus. Een staafdiagram geeft aan hoeveel remenergie wordt gerecupereerd.

Vanaf 2 mei bij de BMW dealer te aanschouwen dus. We vragen ons af of het die dag storm zal gaan lopen...