Zoeken

Bimota Tesi H2: eerste resultaat van overname Kawasaki

6 november 2019
Bimota is terug van weggeweest. En hoe! Het kleine Italiaanse merk uit Rimini is door Kawasaki ingelijfd en heeft op de EICMA in Milaan het eerste model sinds de overname gepresenteerd: de Tesi H2.

Anderhalve maand geleden schreven we al dat volgens de laatste geruchten Bimota door Kawasaki zou zijn ingelijfd, maar wat voor ons de bevestiging was, was het politiek correcte "geen commentaar" en een korte stilte toen door ons navraag bij het Kawasaki hoofdkantoor in Hoofddorp werd gedaan.

Dachten we destijds dat de deal binnen enkele weken officieel bekend zou worden gemaakt, blijkt het toch iets langer te hebben geduurd. Tot de tweede persdag van de EICMA in Milaan om precies te zijn, waar tijdens een persconferentie het nieuws wereldkundig werd gemaakt en bovendien een eerste model werd gepresenteerd: de Tesi H2. 

De overname van Bimota is trouwens al meer dan een half jaar geleden beklonken. Op 16 april 2019 werd door Kawasaki Motors Europe NV - een 100% dochteronderneming van Kawasaki Heavy Industries, Ltd. - in Italië Italian Motorcycle Investment (IMI) S.p.A. opgericht, dat Bimota van de Zwitserse eigenaren overnam. 

Samen met illustere figuren als Pierluigi Marconi, geestelijk vader van de Tesi, wil IMI het merk Bimota een nieuw leven inblazen en haar operaties, ontwikkeling, productie en verkoop gaan uitbreiden. Door middel van levering van motorblokken en andere belangrijke onderdelen gaat Kawasaki de Bimota revival ondersteunen. 

"De KHI Group vindt het een eer om in staat te zijn, via IMI, het merk Bimota te ondersteunen in haar revival. Op de EICMA motorshow zullen referentiemodellen van de nieuwe Bimota motoren, geboren uit de samenwerking tussen Mr. Marconi en Kawasaki, worden getoond."

Met het Bimota Tesi H2 concept is voor het eerst de Tesi technologie van Bimota met de innovatieve technologie van Kawasaki's ultra-brute Ninja H2 gecombineerd. IMI is van plan om het komend jaar 200 Bimota motoren aan de man te gaan brengen.